Festivalske pripreme

HAPS bez premijere, na Kanli kuli dva domaća filma

HAPS se ove godine pdržava 17. put i počeće u drugoj polovini aprila sa već dogovorenim gostovanjima pozorišta iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske
0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kanli kula, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.03.2019. 16:06h

Herceg Novi ima dva festivala -pozorišni, koji se održava u aprilu (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti) i poznati Filmski festival, koji je prošle godine obilježio 25 godina postojanja.

Organizatori HAPS-a su “Vijestima” kazali da će ove godine biti prikazano sedam predstava te da su za to dobili 20.000 eura. Međutim, ove godine na tom festivalu neće biti premijera, zbog pokušaja iseljenja pozorišta iz zgrade u kojoj se nalazi već 23 godine.

Filmski festival najavljuje oko 90 programa iz 40 zemalja, a još nisu sigurni koliko će sve to koštati.

HAPS se ove godine pdržava 17. put i počeće u drugoj polovini aprila sa već dogovorenim gostovanjima pozorišta iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske i pratećim programima koji su osmišljeni u Hercegnovskom pozorištu (HP) koje je organizator festivala.

Riječ je o muzičkim džez programima, donatorskoj izložbi slika i promociji nove predstave HP, za koju je Ministarstvo kulture izdvojilo dio sredstava, a dio obećala Opština.

Filmski festival ima sve veći značaj za crnogrsku filmsku produkciju - prošle godine su tamo prikazana tri crnogorska filma, dok se ove godine očekuju dva nova izdanja domaće kinematografije

Tokom HAPS-a publici će biti ponuđeno desetak programa, gostujuće večernje predstave izbor su umjetničkog direktora Zorana Živkovića, a ostale potpisuju Milina Kovačević i Vojislav-Vojo Kilibarda.

“Planiramo i HAPS u etru, radijsku emisiju koju od lani pripremao Vuk Vuković, a koja je zahvaljujući teatru objedinila medijski prostor Boke.“, najavljuje Vujnović.

Filmski festival ima sve veći značaj za crnogrsku filmsku produkciju - prošle godine su tamo prikazana tri crnogorska filma, dok se ove godine očekuju dva nova izdanja domaće kinematografije, rekao je “Vijestima” Živković, koji je i poslovni direktor filmskog festivala.

Lani je na festivalu u okviru šest programskih cjelina prikazano 80 filmskih ostvarenja iz 35 zemalja. Čitav grad je bio veliki bioskop, a projekcije su se „vrtjele“ na šest mjesta u gradu.

"Ove godine očekujem sličnu koncepciju, ali ćemo o tome detaljnije govoriti za mjesec dana", kaže Živković. Sada je izvjesno da će biti prikazano oko 90 filmova iz 40 zemalja u nekoliko programskih cjelina.

"Nadamo se da će naš festival i dalje važiti kao jedan od najznačajnijih filmskih događaja u regionu", zaključio je Živković.

Preporučujemo za Vas