Titula i rekord za Furtulu

"Konkurencija je bila jaka, nastupilo je nekoliko velikih svjetskih imena, među kojima svjetski juniorski šampion Njemac Gordon Volf, koji je osvojio četvrto mjesto", rekao je Furtula.
179 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Furtula, Foto: Atletski savez Crne Gore
Danijel Furtula, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 17.03.2012. 22:38h

Prvog dana 12. Zimskog bacačkog kupa Evrope u Baru, jedna od najvećih nada crnogorske atletike, Danijel Furtula, stigao je do zlatnog odličija u konkurenciji mlađih seniora. Član mojkovačke Tare je hicem iz druge serije, 60,24 metara, slavio u bacanju diska i tako za pet centimetara srušio svoj i crnogorski rekord.

"Zadovoljan sam jer sam sezonu počeo na najbolji način. Konkurencija je bila jaka, nastupilo je nekoliko velikih svjetskih imena, među kojima svjetski juniorski šampion Njemac Gordon Volf, koji je osvojio četvrto mjesto. Učestvovao je i zlatni sa prošlogodišnjeg Evropskog šampionata u Talinu, Austrijanac Lukas Vejhajdinger, kada sam ja bio srebrni", rekao je Furtula.

Daleko iza Furtule našli su se Italijan Eduardo Albertaci (58,26) i Danijel Štal iz Švedske (57,45), koji su oborili svoje lične rekorde.

U možda i najinteresantnijem takmičenju prvog dana, bacanju kugle za atletičarke, prvo mjesto je očekivano pripalo Nadeždi Ostapčuk, koja je u šestoj seriji kuglu bacila 20,29 metara. Bjeloruskinja je tako postala tek druga koja je ove godine bacala preko 20 metara na otvorenom, uz svjetsku šampionku Valeri Adams. Ostapčuk je na posljednja dva velika takmičenja, svjetskim prvenstvima na otvorenom i u dvorani, bila srebrna baš iza sjajne Novozelanđanke.

Druga je u Baru bila Nadin Klajnert iz Njemačke (19,12), a treća njena zemljakinja Žozefin Terlecki (18,59).

U bacanju koplja za mlađe seniorke trijumfovala je atletičarka iz Finske, Sani Utriainen (57,39), kuglu je od djevojaka do 23 godine najduže bacila Sofi Kleberg (17,42 cm), a u kladivu u istoj starinskoj kategoriji slavio je Norvežanin Ejvind Henriksen (73,62 cm).

Bonus video: