Zdrava ishrana: Kvalitetan doručak daje energiju

To kvalitetno gorivo je dobro izbalansiran doručak koji će da nam obezbijedi energiju i gradivne elemente bez nepotrebnog povećanja nivoa šećera u krvi.
249 pregleda 0 komentar(a)
doručak, Foto: Www.shutterstock.com
doručak, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 20.03.2012. 11:30h

Dobro jutro, koji je vaš omiljeni doručak? Vi nemate vremena da doručkujete, jer žurite na posao?! Eventualno uzmete samo nekoliko zalogajčića.

Vaše dijete odbija doručak, jer je pospano i mrzi ga da jede prije škole?! Šta kažete, vaša komšinica ne doručkuje, jer hoće da smrša?

Stop!

Sve iz početka, molim. Naše tijelo očekuje od nas da mu obezbijedimo energiju za nastupajući dan i to svaki dan! Da li ste znali da engleska riječ za doručak - “breakfast” znači, u stvari, prekid posta (break > prekinuti, fast> post ).

Nakon 8 do 10 sati noćnog posta, organizam je ujutro u prvom stadijumu gladovanja. Kada doručkujete, prekidate sa postom i obavještavate svoje tijelo da je vrijeme za buđenje, odnosno da metabolizam treba da stavi svoje motore u pogon.

Dakle, doručak ubrzava metabolizam i osigurava mozgu potrebnu energiju. Osnovno gorivo u našem organizmu je glukoza (šećer u krvi).

Na početku dana, doručak je prva i prava prilika da poslije dužeg noćnog „gladovanja“ obezbijedimo gorivo. Ako ne doručkujemo, zadržavamo tijelo u stanju gladovanja i metabolizam održava svoj spori ritam. To utiče i na naš aktivni stav. Ni ona komšinica što želi da smrša ne može, jer kad ne doručkuje, zbog usporenog metabolizma, usporeno je i sagorijevanje masti.

Dijete koje ode gladno u školu, slabijih je mentalnih sposobnosti. Izbjegavanjem doručka, smanjuje se nivo šećera u krvi, pa se lakše „dograbi“ neki rasadnik prostih šećera (čokolada, kolač, industrijski sokovi).

Tu nastaje začarani krug u kojem šećer naglo poraste, izluči se više insulina, zbog toga se nivo šećera naglo snizi, što nas navede da opet uzmemo neki slatkiš i tako dalje i dalje, ukrug.

Dok nam se ne zavrti u glavi. A uvijek možemo da okrivimo vrijeme zato što smo malaksali, bezvoljni, razdražljivi.

To nam u stvari naše tijelo šalje SOS! Treba mu kvalitetno gorivo, a ne tamo neka improvizacija! To kvalitetno gorivo je dobro izbalansiran doručak koji će da nam obezbijedi energiju i gradivne elemente bez nepotrebnog povećanja nivoa šećera u krvi.

Tako ćemo da izbjegnemo zavisnost od namirnica prepunih šećera, a naš apetit će da postane ukroćena divlja zvijer koja je u “prošlom životu” proždirala slatkiše.

Našem organizmu je omogućeno da za dobijanje energije koristi i dio sopstvenih zaliha masti, što vodi nekad vrlo željenom snižavanju tjelesne mase.

Prema nekim podacima, doručak preskače čak 50% ljudi. Izađite iz te grupe, a ako već niste u njoj, izvedite još nekog!

(U sljedećem tekstu čitajte predloge za zdrav doručak)

Bonus video: