Ortodoncija: Ishrana najznačajniji faktor

Laganim nicanjem mliječnih zuba i hrana treba da bude sve tvrđa. Nicanjem mliječnih molara dijete već treba da žvaće. U tom periodu refleks sisanja treba zamijeniti refleksom žvakanja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 12:47h

Ciljevi ortodontske prevencije su prije svega obezbjeđivanje optimalnih uslova za normalan rast i razvoj lica, vilica i zuba.

Sami oblici te prevencije su prije svega određeni starošću pacijenata, pa se tako razlikuju preventivne mjere prije porođaja, u doba odojčeta kao i u doba malog djeteta.

Preventivne mjere u doba prije rođenja možda su i najznačajnije za pravilan rast i razvoj lica i vilica. U ovom periodu dešavaju se najintenzivnije promjene kada dolazi do rasta i razvoja vilica, kao i nastanka zuba.

Za ovaj period nema specifičnih preventivnih mjera već se prevencija svodi na sprovođenje higijensko-dijetetskog režima.

To prije svega podrazumijeva zabranu uzimanja štetnih lijekova, zaštita od infekcija (naročito virusnih), stresnih situacija, intoksikacija i sl.

Takođe se velika pažnja treba usmjeriti i na ishranu koja treba biti uravnotežena kako bi se plodu omogućili svi neophodni uslovi za normalan rast i razvoj.

Rođenjem djeteta na rast i razvoj utiču i brojni spoljašnji uiticaji. Najznačajniji faktor u ovom periodu za pravilan rast i razvoj predstavlja ishrana.

Ishrana dojenjem ne bi trebalo da traje manje od 4 do 6 mjeseci. Samo dojenje ima višestruki značaj kako za bebu tako i za samu majku.

Funkcija sisanja predstavlja značajan faktor koji doprinosi boljem rastu i razvoju vilica, jer se tada razvija 60 puta veća snaga mišića nego kod vještačke ishrane dudicom.

Veoma važan faktor jeste i položaj djeteta pri dojenju.

Mlijeko ne treba da teče u usta silom Zemljine teže, već dijete treba da primijeni izvjesnu usisnu silu te zbog toga nije ispravno da se dijete hrani u ležećem položaju, a da se boca drži iznad glave djeteta, već dijete treba biti u naprijed nagnutom polžaju, a boca da se drži horizontalno.

Laganim nicanjem mliječnih zuba i hrana treba da bude sve tvrđa. Nicanjem mliječnih molara dijete već treba da žvaće. U tom periodu refleks sisanja treba zamijeniti refleksom žvakanja. Pravilno žvakanje ima višestruku ulogu.

Doprinosi pravilnom razvoju vilica, uspostavljanju pravilnih međuviličnih odnosa, a povećava otpornost zuba na karijes.

kraj 2. dijela

U sljedećem tekstu čitajte o specifičnim mjerama prevencije

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: