"Nova zgrada" Vlade: Napirlitana staklena šupa

Sad je trenutak velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego 7 dana u bijedi! Alan Ford, Magnus Bunker
599 pregleda 0 komentar(a)
vlada zgrada, Foto: Boris Pejović
vlada zgrada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.03.2012. 15:15h

Kad sam prije par dana otvorio novine - kad kažem novine mislim na Vijesti, naravno - otkrio sam da spadam u red pacijenata koji se u posljednje vrijeme javljaju ambulantama, tj. izabranim doktorima - sa, citiram: "bolovima u grlu (tu i tamo, ne baš), kostima i mišićima (o da, da, da - mada dio tih bolova pripisujem zrelom životnom dobu, kao i orezivanju loza, čime sam se bavio u prošlu nedjelju), visokom temperaturom (bilo je i toga, prvoga dana), kijavicom (ubi me ta prokleta kijavica, definitivno), disfunkcionalnim opštim stanjem (ne bih rekao da je moje opšte stanje disfunkcionalno; tačno je, međutim, da ovih dana funkcionišem bitno ispod uobičajenih standarda), glavoboljom (da, da, da), te gubitkom apetita (o ne, ne, ne - s mojim apetitom je ipak sve u redu, hvala lijepo, ne znam što bi trebalo da se desi pa da ja izgubim apetit - kuvane njeguške kobasice, sa dosta senfa - preferiram robnu marku THOMY, mit Kräutern, po mogućnosti - ne bih odbio, bojim se, ni na samrti)".

"Među oboljelima od respiratornih infekcija najviše je mladih osoba".

Iskopao sam na You Tube tu ubitačnu - This version is pure raw punk. The single/album version sounds overproduced compared to this - demo verziju Anarchy in the UK - i što da vam kažem - opet sam mlad (i anarhoidno raspoložen).

"Među oboljelima od respiratornih infekcija najviše je mladih osoba".

Dakle, taj sam.

Ne javljam se izabranom doktoru - poglavito iz razloga što još nisam izabrao doktora, a nema ni potrebe da ga biram kad sve informacije koje su mi potrebne imam u novinama.

Izabrao sam novine - i neću više ništa da biram.

OK, dosta je bilo zabušavanja - The Show Must Go On - ali ovo što slijedi ne preporučujem mlađima od 18 godina... morate uzeti u obzir moje opšte, netom opisano zdravstveno, tj. psiho-fizičko stanje, kao i akutnu disfunkcionalnost i opštu zapušenost svih sistema redom u državi koju smatram domovinom... što bi, sve zajedno, trebalo da vas navede na zaključak da nisam baš najbolje volje posljednjih dana...

Pa kaže:

Prošlo je dvije godine i kusur od useljenja Vlade Crne Gore u novu zgradu na adresi Karađorđeva bb u Podgorici. Zgrada je useljena, pomenuću uzgred, na rođendan tada aktuelnog, a danas bivšeg premijera, gospodina Mila Đukanovića, dakle 15. februara 2010. godine - punih 19 godina nakon što je taj gospodin, valja i to pomenuti, nakon prvih višepartijskih izbora prvi put izabran na tu funkciju, 15. februara davne 1991. godine.

Prošlo je dvije godine i kusur od useljenja Vlade Crne Gore u novu zgradu na adresi Karađorđeva bb u Podgorici.

Suština problema nije toliko u arhitekturi, tj. u gabaritima i u izgledu zgrade - mada sam ubijeđen da bi ova uobražena ljepotica staklenog pogleda neuporedivo bolje funkcionisala negdje u rubnoj gradskoj zoni, pored upravne zgrade JP Vodovod i kanalizacija Podgorica na Zabjelu, na primjer - koliko u odluci da se na tom mjestu, tj. lokaciji, uopšte gradi - bilo što - ma makar to bila i centralna državna upravna zgrada.

Problem nije u odsustvu "finih manira stranih ovom podneblju" - problem, dakle, nije presudno kontekstualne naravi, mada ima dosta, i previše, elemenata koji potpadaju tom integralu - već je problem doslovno u njihovom/našem indolentnom odnosu prema prostoru. Problem je zapravo sistemski - imamo sistem koji ne samo da ne sankcioniše nasilničko ponašanje u prostoru - već ga svojom indolencijom, tj. nečinjenjem - i legitimizuje. Posljedica je prećutno usvajanje nepisanog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata koji sadrži taj jedan jedini član: U državi Crnoj Gori može da gradi onaj ko ima dovoljno moći i novca da gradi - i to što hoće, gdje hoće, kako hoće, za koga hoće itd.

Prostor koji se nalazi na drugom kraju Karađorđeve ulice, blizu raskrsnice sa Bulevarom Stanka Dragojevića - bolje da ne pominjem.

Hoću da kažem da u stručnim krugovima u CG još nije sazrela svijest da stručni glas treba dizati, što češće, i protiv devastacije neizgrađenog, dakle blanko prostora - a ne samo izgrađenog, tj. potpisanog.

Složićete se, nadam se, da je novovaroški blok u okviru kojega je dozidana ta napirlitana staklena šupa - sa debelim drvenim vratima kojih se ne bi postidio ni kakav srednjovjekovni zamak - što se naziva novom zgradom Vlade, prije te nesrećne intervencije predstavljao par excellence urbanističko-arhitektonsku cjelinu, u kompletu sa platanima - koju je trebalo zaštititi zakonom - tj. zabraniti novogradnju unutar njenih granica i zabraniti sječu starih platana po njenim obodima. A kako to nismo uradili, desilo se da je integritet bloka, i kao definisane gradske cjeline i kao kulturno-istorijskog dobra - trajno narušen.

Sa druge strane, akontekstualnost te nove zgrade je s onu stranu zdravog razuma. Kompletno se oglušiti o kontekst - za to treba posjedovati enormni talenat, ta stvar se ne dešava slučajno.

Ne znam - a volio bih da znam, drago bi mi bilo kada bi neko zabilježio, čisto iz istorijskih razloga - kome je, i kada, pala na pamet ingeniozna ideja da razbije mir stare ulice, jedne od najljepših titogradskih ulica, koju su krasili moćni platani što su dizali trotoar - i da zatre njen jedinstveni karakter.

U međuvremenu sam sa Neta uspio da skinem nekoliko dokumenata, iza kojih stoji famozna Direkcija javnih radova (DJR), a tiču se nove zgrade Vlade.

U međuvremenu sam sa Neta uspio da skinem nekoliko dokumenata, iza kojih stoji famozna Direkcija javnih radova (DJR), a tiču se nove zgrade Vlade.

Najznačajniji od tih dokumenata je poziv, pardon - Poziv - br. 05-14/07 za otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za izradu Glavnog projekta za zgradu Vlade RCG, sa dvoetažnom podrumskom garažom u Podgorici.

U tački VII tog Poziva stoji, citiraću: "Kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda sa sljedećim podkriterijumima, prema opadajućem redosljedu: 1. Ponuđena cijena - 50 bodova/ 2. Tehničko tehnološke prednosti ponuđača - 30 bodova/ 3. Rok izvršenja usluga - 20 bodova.

A arhitektura i te neke fine stvari?

Ma ko te pita za arhitekturu - bitno je da si, prema rastućem redosljedu - brz, da si tehnološko-tehnički dobro potkovan i da si nadasve jeftin, tj. da si ekonomski povoljan - i prolaziš bez greške. Druga je stvar to što se ministri ne bi vozili u audijima kada bi prilikom nabavljanja službenih automobila bio primjenjivan isti kriterijum.

Ma ne budi lud prijatelju... stari kubikaši iz DJR očigledno ne priznaju arhitekturu kao jednu od tekovina civilizacije.

A arhitektura i te neke fine stvari?

Ma ne budi lud prijatelju... stari kubikaši iz DJR očigledno ne priznaju arhitekturu kao jednu od tekovina civilizacije.

Na stranu to što ne priznaju, izgleda, ni logiku procedure.

Ako je tačno da je, kao što rekoh, objekat Vlade Crne Gore lociran i projektovan u skladu sa smjernicama iz Urbanističkog projekta Nova Varoš - Blok R - koji je usvojen Odlukom Skupštine Glavnog grada 25. oktobra 2007. godine - taj podatak sam iskopao na Internet stranici DJR (djr.gov.me) - onda ispada da je prvo donijeta Odluka o dodjeli ugovora, pa je tek naknadno usvojen UP - u momentu kada se glavni projekat, sva je prilika, nalazio u poodmaklim fazama izrade - a vrlo vjerovatno je bio i gotov - podsjećam vas na kriterijum brzine.

Zar ne bi trebalo da je obrnuto?

OK, toliko o tome za danas - sjutra je na adresi Karađorđeva bb zakazan veliki randevu - pa se vidimo tamo - a o svemu ostalom u narednom broju.

Bonus video: