Zbog rotora elise došlo do tragedije na Luštici

"U nezvaničnim istupima eksperti iz Francuske naveli da je kvar na ključnom dijelu elise doveo do nesreće", kazao je sagovornik "Vijesti"
121 pregleda 0 komentar(a)
Luštica helikopter nesreća, Foto: Boris Pejović
Luštica helikopter nesreća, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.03.2012. 09:13h

Problemi na rotoru elise helikoptera "gazela" tipa "soko-aerospatiale" SA-341, koji se početkom septembra srušio na Luštici i u smrt odnio tri pilota Vojske Crne Gore, najvjerovatnije su uzrok teške tragedije, saznaju "Vijesti" od više izvora u VCG.

Preliminarni podaci eksperata o mogućem uzroku nesreće stigli su iz Francuske, gdje eksperti u specijalizovanoj laboratoriji, istražuju šta bi mogao biti uzrok pada letjelice.

"Zvanični podaci o uzroku pada helikoptera nijesu još stigli, ali su u nezvaničnim istupima eksperti iz Francuske naveli da je kvar na ključnom dijelu elise doveo do nesreće", kazao je sagovornik "Vijesti".

Ekspertski tim Eukoptera bio je polovinom decembra u Podgorici gdje su stručnjacima VCG pomagali u istrazi, a potom su krajem decembra djelovi srušenog helikoptera poslati na dodatne analize u Francusku.

Pripadnici Vojske Crne Gore Belhadin Šahbaz, Ivan Obradović i Vidoje Tomić poginuli su 2. septembra prošle godine u helikopterskoj nesreći na Luštici, ali zvaničan uzrok tragedije nije objelodanjen jer stručnjaci još nijesu poslali zvaničan izvještaj.

Francuski tim eksperata tada je preporučio rukovodstvu VCG da više ne koriste ni ostale helikoptere tipa "gazela", koje imamo u vazduhoplovstvu, dok se ne završi analiza nesreće na Luštici.

Međutim, početkom februara ove godine zbog vremenskih neprilika i snježne blokade u Crnoj Gori, VCG je bila primorana da “gazele“ koristi u evakuaciji, ali i dostavi hrane i ljekova ugroženim mjestima.

Nakon nesreće na Luštici u javnosti su se pojavili podaci da je helikopter “gazela” u kojoj su bili Šahbaz, Obradović i Tomić, leteći u vrlo niskom brišućem letu tik iznad mora, navodno, zakačio jedan od velikih čeličnih stubova na hridima ulaza u Boku. Zbog toga se ispituje i mogućnost da li je upravo taj kontakt izazvao probleme na rotoru elise, što je dovelo do pada letjelice.

"Gazela", koja se srušila na Luštici, proizvedena je prije 31 godinu u fabrici “Soko” u Mostaru, a prije nekoliko godina generalno je remontovana u banjalučkoj fabrici “Ikar”, a kako je tada saopšteno, bila je “potpuno tehnički ispravna”.

Nesreća na Luštici bila je druga nezgoda vazduhoplovstva VCG u protekle tri godine, jer se tačno tri godine prije ove tragedije, laki klipni avion za osnovnu obuku tipa “utva-75” evidencijski broj 53 253, srušio u Skadarsko jezero, nakon što je prethodno zakačio dalekovod. Dvočlana posada aviona tada je, na sreću, prošla sa lakšim povredama, a vazduhoplov je bio potpuno uništen.

Bonus video: