odložen pretres

Optuženi Kurtagići zatražili optužnicu na jeziku koji razumiju

Branilac okrivljenih advokat Kasim Dizdarević kazao je da mu nije omogućeno da obavi sve radnje vezane za pripremu odbrane
327 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 16:05h

Pred vijećem sudije Draga Konatara u Višem sudu u Bijelom Polju ponovljen je postupak protiv Rožajaca Adnana (32) i Arafata Kurtagića (24) koji su u odsustvu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu sugrađanina Enesa Fetahovića (20).

Prvostepenom presudom bjelopoljskog Višeg suda od 10. marta 2010. koju je Apelacioni potvrdio istog datuma prošle godine, njihov stariji brat Irfan (43) ,koji je prisustvovao glavnom pretresu,osuđen je na 14 godina zatvora. Tom presudom Kurtagići su oslobođeni optužbe za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i njihov sugrađanin Orhan Musić(30) koji se teretio da im je pomogao nakon izvršenja krivičnog djela.

Tužiteljka Nada Bugarin je prije početka glavnog pretresa „izmijenila optužnicu“ u odnosu na okrivljene kojima je omogućeno ponavljanje postupka, u pogledu činjeničnog opisa i pravne kvalifikacije djela.

Adnana Kurtagić

Branilac okrivljenih advokat Kasim Dizdarević kazao je da mu nije omogućeno da obavi sve radnje vezane za pripremu odbrane jer je,kako je naveo, Adnan je bez razloga iz bjelopoljskog prebačen u spuški zatvor.

Okrivljeni su zatražili da se glavni pretres odloži kako bi se upoznali sa optužnicom na jeziku koji razumiju jer im je prvobitna optužnica uručena na slovačkom.

Glavni pretres je odložen za 24. april.

Galerija