Baton i Šumaher najbrži na prvim treninzima u Melburnu

Vozač Meklarena, Britanac Dženson Baton i Njemac Mihael Šumaher u Mercedesu ostvarili su najbrža vremena na prvim nezvaničnim treninzima uoči prve trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1
0 komentar(a)
Fetel na Velikoj nagradi Australije, Foto: Beta AP
Fetel na Velikoj nagradi Australije, Foto: Beta AP
Ažurirano: 16.03.2012. 08:10h

Vozač Meklarena, Britanac Dženson Baton i Njemac Mihael Šumaher u Mercedesu ostvarili su najbrža vremena na prvim nezvaničnim treninzima uoči prve trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koja će u nedjelju biti vožena u Melburnu za Veliku nagradu Australije.

Baton je na prvom treningu krug odvezao za minut, 27 sekundi i 22 stotinki.

Drugi je bio njegov klupski kolega Luis Hamilton, a treći Šumaher, koji je bio najbrži na drugom treningu sa rezultatom minut, 29 sekundi i 18,3 stotinke.

Vozač Fors Indije Niko Hukelberg osvojio je drugo mjesto, dok je treći bio Serhio Perez u Zauberu.

Branilac trofeja Sebastijan Fetel u Red bulu prvi trening završio je na 11, a drugi na desetom mjestu.

"Ovi dobri rezultati, ne samo mene, već i Mercedesa, nijesu garancija ničega. Treba pričekati službeni trening i trku, pa ćemo biti pametniji", rekao je Šumaher i nastavio:

"No, u svakom slučaju, bolje da je ovako otvorena sezona nego ikako drugačije. Bolid je bio sjajan, a ono što je super jest činjenica da smo dokazali kako možemo biti dobri u različitim vremenskim okolnostima. Vjerujem da ćemo biti jako dobri i u nastavku natjecanja u Melburnu", zaključio je popularni Šumi.

Trkom u Melburnu, poslije tromjesečne pauze, ovog vikenda počinje nova sezona Formule 1 u kojoj će Sebastijan Fetel iz Red Bula pokušati da "veže" treću titulu, a velikani Ferari i Meklaren da vrate trofeje u svoje vitrine.

Ova sezona biće najduža u istoriji Formule 1, pošto je na programu čak 20 trka. Nakon nekoliko godina odsustva iz kalendara, u Formulu 1 vraća se trka za Veliku nagradu SAD.

Ovaj put, međutim, neće biti održana u Indijanopolisu, već na novoj stazi u teksaškom gradu Ostinu.

U takmičenju će učestvovati 12 ekipa. Dva tima će debitovati pod novim imenom Kateram (bivši Lotus) i Marusija (Virdžin).

Fetel je prošle sezone do titule došao sa više od 100 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Džensona Batona iz Meklarena, koji bi u predstojećem šampionatu trebalo da mu bude najozbiljniji konkurent.

"Naravno da sam u ovom takmičenju kako bi zabilježio što više pobjeda, ali na kraju je bitniji ukupan broj bodova i šampionska titula. Potpuno je nevažno da li jurim treću uzastopnu ili prvu titulu u karijeri. Volio bih da se to desi, ali idemo korak po korak", najavio je nedavno Fetel.

Jedan od Fetelovih konkurenata, šampion svijeta iz 2008, član Meklarena Luis Hamilton očekuje "novi početak" u Melburnu.

"Sjajno se osjećam, srećan sam što sam u Meklarenu. Nadam se da ćemo ove sezone okrenuti novi list", istakao je Hamilton.

Prošle sezone, poput Fetela, podjednako ubjedljivo među konstruktorima trijumfovao je Red Bul koji je više od 150 bodova "pobjegao" timu Ferarija.

"Prošle sezone bilo je mnogo zanimljivih trka, u Melburnu, Monaku ili Barseloni. Mi smo iskoristili sve svoje šanse, zablježili 11 pobjeda i bilo bi sjajno da to ponovimo", kazao je prvi čovek Red Bula, Kristijan Horner.

Navijači najtrofejnije ekipe u Formuli 1, Ferarija, takodje se nadaju da bi bar jedna titula mogla da stigne ove sezone u Maranelo.

"Još niijsmo spremni 100 odsto, nadam se da ćemo uskoro moći da iskoristimo sve mogućnosti našeg bolida. Svi smo veoma motivisani i sa velikim ambicijama ulazimo u novu sezonu. Sezona je kao Tur d' Frans, pred nama je 20 etapa", istakao je vozač Ferarija Fernando Alonso.

Ova sezona "najbržeg cirkusa na svijetu" završiće se 25. novembra na stazi brazilskoj stazi Interlagos.

Zvanične kvalifikacije biće vožene sjutra u osam sati ujutro po našem vremenu.

Staza trke za VN Australije duga je 5,3 kilometra, a vozi se 58 krugova.

Prošlogodišnji pobjednik trke bio je Sebastijan Fetel.

Početak nedjeljnog gran prija zakazan je za sedam sati po našem.

Bonus video: