Nakon 244 godine

Enciklopedija Britanika ukida štampano izdanje

Enciklopedija Britanika, najpoznatija štampana enciklopedija na svijetu, objavila je da nakon 244 godine prestaje da izlazi u štampanom obliku.
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 16:03h

Izdanje od 32 toma koje je izašlo 2010. godine je posljednja štampana publikacija Enciklopedije Britanike, a sve buduće verzije ove enciklopedije, prema najavi izdavača, od sada će biti dostupne samo on-line. Posljednje izdanje štampano je u samo 8.500 primjeraka. Prvo izdanje Enciklopedije Britanike pojavilo se 1768. u Škotskoj.

Priču je objavio "Media Decoder", blog "New York Times"-a, citirajući Horhea Kauza, predsjednika kompanije "Encyclopaedia Britannica Inc". "Neki ljudi će biti tužni i osjećaće nostalgiju. Ali, mi imamo bolji alat. Stranice na internetu se neprestano ažuriraju, dozvoljavaju neograničen prostor za pokrivanje bilo koje teme ili pojma i što je najvažnije multimedijalne su", pojasnio je Kauza.

Prema pisanju "Guardiana", pojedinci će za 70 dolara godišnje imati pristup uvijek dopunjenom digitalnom izdanju, dok se univerziteti mogu prijaviti za oko 1 dolar po studentu.

U saopštenju kompanije "Encyclopaedia Britannica Inc." navodi se da je "digitalna baza podataka sada mnogo veća od onoga što može stati u štampano izdanje. Takođe će biti ažurirana jer nešto možemo izmijeniti za nekoliko minuta kad je to potrebno, a to činimo nekoliko puta dnevno".

Autor A. J. Džejkobs, koji je proveo godinu dana čitajući cijelu Britaniku od A do Z zbog pisanja knjige "Know-it-all", izjavio je za "Financial Times" da mu se "slomilo srce".

"Bilo je nešto tako divno u štampanoj verziji, a meni se sviđala ideja da cjelokupno svjetsko znanje može da bude sadržano na tim stranicama."

U članku je navedena još jedna zanimljivost. Istraživač Antarktika Ernest Šeklton sa sobom je na ekspediciju ponio Enciklopediju Britaniku, međutim morao ju je u jednom trenutku spaliti da bi se zagrijao.

"To ne možete da napravite s internet izdanjem", rekao je Džejkobs.

Najveća konkurencija Enciklopediji Britaniki je Wikipedia, besplatna on-line enciklopedija, koja trenutno ima 3,7 miliona članaka u poređenju s 100.000 članaka koliko sadrži Enciklopedija Britanika.

Galerija