Marko A. Mašanović osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva ujaka

U trećem sudskom procesu, Cetinjanin Marko A. Mašanović osuđen je na 14 godina zatvora zbog ubistva ujaka Mirka Uskokovića 27. aprila 2005. godine u Cetinju
290 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 15:05h

Ovu odluku je danas donijelo krivično vijeće sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici.U julu 2010. isto vijeće, u odsustvu osudilo je Mašanovića na 17 godina zatvora zbog teškog ubistva, dok je u martu prošle godine Apelacioni sud preinačio kaznu i osudio ga na 15 godina zatvora. Nakon hapšenja prošle godine, Mašanović je podnio zahtjev za ponavljanje sudskog procesa, budući da je osuđen u odsustvu.

Sudija je u obrazloženju presude kazala da je prilikom odmjeravanja zatvorske kazne, sud imao u vidu da je porodičan čovjek, te da je otac dvoije maloljetne djece. Vuković je dodala da su razlozi presude navedeni detaljno u prethodnoj presudi u julu 2010. zato ih nije juče ponavljala.

"Provedenim dokazima opovrgnuta je odbrana okrivljenog da je pucao u nužnoj odbrani, te da je bio napadnut i vrijeđan od sada pokojnog Uskokovića. Na rukama Mirka Uskokovića nisu nađeni tragovi barutnih čestica, čime se isključuje mogućnost da je okrivljeni Mašanović pucao u nužnoj odbrani. Nije utvrđeno ni da je bilo provociranja i uvredljivih izraza Uskokovića prema Andriji Mašanoviću, ocu optuženog Marka," kazala je tada u obrazloženju presude Ana Vuković.

Prema navodima optužnici, Marko Mašanović je 27. aprila 2005. godine iz bezobzirne osvete s umišljajem ubio Mirka Uskokovića. Zbog netrpeljivosti prema svom ujaku Uskokoviću, nastale povodom ranijih sukoba, Mašanović je u trenutku dok je sada pokojni sjedio na klupi ispred svoje porodične kuće izgovorio riječi prijetnje "sad ćeš mi platiti", i iz pištolja marke "CZ M 57" kalibra 7,62 milimetra u njegovom pravcu ispalio više hitaca. Uskoković je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu događaja.

Bonus video: