Kraj štampanja Enciklopedije Britanika

Posljednje štampano izdanje enciklopedije, poslije 224 godine neprekidnog izlaženja, u 32 toma, prodaje se za 1.068 eura - dok budu trajale zalihe
300 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 12:12h

Enciklopedija Britanika je saopštila da je obustavila štampanje svog glavnog izdanja i da će u potpunosti preći na digitalni format, prije svega na internetu.

Prvo izdanje Enciklopedije Britanika je štampano 1768. godine u Edinburgu, Škotskoj.

Posljednje štampano izdanje enciklopedije, poslije 224 godine neprekidnog izlaženja, u 32 toma, prodaje se za 1.068 eura - dok budu trajale zalihe.

Prestanak štampanja kompanija obilježava tako što je sadržaj enciklopedije besplatno dostupan na internetu nedjelju dana, počevši od utorka.

Britanika ima hiljade stručnjaka-saradnika iz čitavog svijeta, među kojima i dobitnike Nobelove nagrade, a zapošljava više od 100 urednika

To je posljedica toga što se Britanika u digitalnom obliku, na internetu, prodaje velikom broju ljudi.

Onlajn verzija enciklopedije ima 100 miliona pretplatnika širom svijeta, a dostupna je i na tablet računarima.

Kao jednu od velikih prednosti digitalne forme u odnosu na štampanu, Kauz je istakao mogućnost korisnika da urednicima dostavljaju komentare.

"Štampana enciklopedija zastarijeva čim se odštampa... Onlajn verzija ažurira se neprekidno", dodao je on.

"Najuspješnija godina za Enciklopediju Britaniku bila je 1990, kada je prodato 120.000 primeraka. Taj broj je 1996. pao na 40.000, a posljednjih godina broj prodatih primjeraka štampanog izdanja je zanemarljiv", rekao je predsjednik kompanije Horhe Kaus.

Kompanija je počela da istražuje digitalno izdavaštvo još 1970-ih.

Prva verzija na CD-ROM-u objavljena je 1989, a prvo onla jn izdanje 1994.

Britanika ima hiljade stručnjaka-saradnika iz čitavog svijeta, među kojima i dobitnike Nobelove nagrade, a zapošljava više od 100 urednika.

Galerija

Bonus video: