Koje vježbe voli srce?

Novo istraživanje potvrdilo je da vježbanje može smanjiti rizik od infarkta kod ljudi koji za njega imaju genetsku predispoziciju.
67 pregleda 0 komentar(a)
srce, vježbe, Foto: Shutterstock
srce, vježbe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2018. 17:06h

Iako mnogi smatraju da se malo toga može učiniti ako je u pitanju genetika, dokazano je da mogu pomoći jednostavne aktivnosti za koje sigurno možete odvojiti nekoliko trenutaka na dan.

Nova istraživanja objavljena su u magazinu ‘’American Heart Association’s journal’’, a bazirala su se na analizi prikupljenih informacija od oko 500.000 osoba, starih od 40 do 69 godina, i njihove genetske predispozicije u periodu od šest godina te su zaključili kako samo malo više fizičke aktivnosti može očuvati zdravlje srca za visokih 49 posto kod osoba koje imaju genetske predispozicije za infarkt.

Brzo hodanje

Jedna je studija utvrdila da hodanje dva i po sata sedmično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 30 posto, iako mnogi stručnjaci preporučuju hodanje i do 60 minuta pet puta sedmično. Toliko je, naime, potrebno kako biste srcu osigurali optimalno zdravlje.

Trčanje

Kao i kod hodanja, treba početi laganijim tempom, primjera radi pet minuta se rastezati prije samog trčanja. Studija Univerziteta “Stanford School of Medicine” tvrdi da redovno trčanje ne samo da pomaže srcu već i usporava proces starenja.

Vožnja biciklom

Najbolja prednost ovakvog vježbanja jeste da održavate ubrzan ritam otkucaja srca kroz duži period. Stručnjaci preporučuju najmanje 20 minuta vožnje biciklom da biste izvukli maksimalnu korist.

Bonus video: