Komedije Karla Goldonija u režiji crnogorskih reditelja

Budva ove godine planira da napravi još jedan korak naprijed ove godine ostvari saradnju sa dva najtalentovanija mlada crnogorska reditelja
72 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Mićanović, Don Žuan, Foto: Cnp.me
Dragan Mićanović, Don Žuan, Foto: Cnp.me
Ažurirano: 14.03.2012. 11:26h

Na ovogodišnji festival Grad teatar na velika vrata vraća se komedija. Dva crnogorska autora dobila su priliku da rade nove predstave. Boris Liješević i Ana Vukotić režiraće u Budvi.

Festival Grad tetar, s najdužom tradicijom u Crnoj Gori, ove godine u svom 26. izdanju, sudeći po najavama organizatora, po obimu i kvalitetu ni po čemu ne zaostaje za jubilarnim - prošlogodišnjim.

Naime, JU Grad teatar, skupa sa svojim partnerima razmatra programsku ponudu koja bi sadržala niz vrhunskih dostignuća iz prošlosti isprepletanih sa još tri nova projekta iz budvanske festivalske radionice, što bi ukupnu produkciju ove godine popelo na 56 sopstvenih produkcija.

Kako je "Vijestima" rečeno u kompaniji "Multimedia group" koja je zadužena za dramski program festivala, na budvanske daske se poslije nekoliko godina vraća komedija i to u tri nove predstave. Radi se o komadima slavnog pisca Karla Goldonija.

Dva ciklusa u istom trenutku

Budva ove godine planira da napravi još jedan korak naprijed i da pored dva komada crnogorskih autorki angažovanih prošle godine ("Kanjoš Macedonović" i "Konte Zanović") ove godine ostvari saradnju sa dva najtalentovanija mlada crnogorska reditelja: Boris Liješević će režirati "Slugu dvaju gospodara", a Ana Vukotić "Ribarske svađe".

"Ono što se već nekoliko godina ne zanemaruje je i ulični teatar tako da su u planu i izvođenja najmanje tri predstave"

Budva je odlučna da na ovaj način nastavi jačanje promocije onog najboljeg što crnogorska kultura ima da ponudi.

Festival ponovo pokušava da ostvari još dublju saradnju sa najvažnijom nacionalnom pozorišnom kućom - Crnogoskim narodnim pozorištem, na način što će se na festivalu predstaviti ciklus autorke Ane Vukotić kroz još dvije predstave: "Don Žuan" i "The Beauty Queen".

"Tako bismo u istom trenutku u stvari dobili dva ciklusa, jer bi pored tri predstave rediteljke Ane Vukotic imali i tri predstave najvećeg glumca sa ovih prostora - Dragana Mićanovića.

Pregovori o gostovanju ovih predstava se još uvijek vode između predstavnika CNP-a i Budve. Ono što se već nekoliko godina ne zanemaruje je i ulični teatar tako da su u planu i izvođenja najmanje tri predstave, čijim bi se gostovanjem dodatno unaprijedio imidž najboljeg regionalnog ambijentalnog teatra koji već godinama drži Grad teatar - rečeno je "Vijestima".

Bonus video: