Pepsi i Coca-Cola zbog upozorenja o raku mijenjaju sastav

Američka uprava za hranu i ljekove tvrdi da bi osoba morala da popije hiljadu limenki Coca-Cole i Pepsija da bi primila količinu hemikalija koju su dobili miševi u testiranju
129 pregleda 0 komentar(a)
Pepsi Coca Cola, Foto: Telegraph.co.uk
Pepsi Coca Cola, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 09.03.2012. 12:55h

Coca-Cola i Pepsi Cola moraju da promijene sastav kako na bocama ne bi morale da imaju upozorenje o opasnosti od raka, što zahtijevaju kalifornijski zakoni, prenosi BBC.

Uzrok je sredstvo za bojenje koje bi moglo da bude opasno po zdravlje zbog potencijanog kancerogenog svojstva. Radi se o sredstvu za bojenje 4-MEI (metilimidazol) koji daje napitku karamel boju.

"Iako vjerujemo da nema opasnosti za zdravlje koja bi opravdala tu promjenu, od proizvođača karamela tražili smo da to učine kako naši proizvodi ne bi dobili to naučno neutemeljeno upozorenje", rekla je predstavnica Coca-Cole Dijana Garza-Kjarlante.

"Sporna hemikalija se povezuje sa rakom kod miševa i pacova, navodi se u jednoj studiji, ali nema dokaza da je opasna za čovjeka", objavilo je američko udruženje koje zastupa industriju bezalkoholnih pića.

Američka uprava za hranu i ljekove tvrdi da bi osoba morala da popije hiljadu limenki Coca-Cole i Pepsija da bi primila onu količinu hemikalija koju su dobili miševi u laboratorijskom testiranju.

Bonus video: