Drame Radmile Vojvodić u jednoj knjizi

Raspadom jednog utopijskog svijeta našli smo se svi u jednom vice versa položaju u odnosu na svijet jedne utopije koja se završila 90-ih u Berlinu, rekla je Borka Pavićević
177 pregleda 0 komentar(a)
radmila vojvodic, Foto: Zoran Đurić
radmila vojvodic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.03.2012. 22:34h

Predstavljanje knjige “Drame” autorke Radmile Vojvodić održano je u okviru Zimskog salona knjige, u Podgorici, a o djelu su pored autorke govorili Borka Pavićević, dramaturg, Nataša Nelević, pozorišni kritičar, i Mihailo Radojičić, novinar.

Borka Pavićević je u izlaganju kazala kako smatra da je izdavanje knjige drama uopšte rijedak izdavački gest, zato što drame izdavači rijetko štampaju te je ovo jedna bitna kulturna činjenica.

Radmila Vojvodić je pozorišni reditelj, dramski pisac, dekan i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju

"Neki su drugi došli do turbo-folka, ali razlika između bluza i turbo-folka je veoma velika. Ovdje prvo u jeziku vidimo šta je autorstvo i zahtjev za autorstvom, a poslije vidimo šta je tranzicija. Raspadom jednog utopijskog svijeta našli smo se svi u jednom vice versa položaju u odnosu na svijet jedne utopije koja se završila 90-ih u Berlinu. U bivšoj Jugoslaviji je poražena ideja o progresu", rekla je Borka Pavićević nastavljajući analizu Vojvodićkinih drama kroz političke i dramske planove.

Nataša Nelević je rekla kako bi o dramama Radmile Vojvodić, o kojima je ranije pisala, gledajući sa današnje perspektive, mogla pisati i drugačije.

"Sad sam prvi put bila u situaciji da nakon objavljivanja knjige, čitam ove drame jedne u odnosu na druge. To je za mene bilo novo iskustvo, zato što ova situacija oslobađa od čitanja uz spoljašnje pritiske i svodi stvari na pravu mjeru", kazala je Nelević.

Radmila Vojvodić je pozorišni reditelj, dramski pisac, dekan i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Bonus video: