Jovović: Napadi na novinare su državna sramota

Što se tiče policije sigurno je da ćemo dati sve od sebe da se uhapse ljudi, koji ugrožavaju ljudska prava, rekao je direktor UP Božidar Vuksanović
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 08:24h

Novinarka "Vijesti" Olivera Lakić napadnuta je oko 21.30 ispred svog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Napad su osudili partije, civilni sektor, udruženja... >>>

Nepoznati muškarac prišao je Lakić ispred ulaza zgrade i nanio joj 5-6 udaraca pesnicom u glavu. Lakić je napadnuta s leđa, dok je otvarala vrata ulaza.

Očevici su vidjeli kako napadač bježi kroz obližnji portun.

Policija traga za mladićem u crnoj trenerci sa bijelom prugom, koji je visok oko 175 cm i ima naježenu kosu i bradicu.

Privedena dvojica, pa odmah puštena

Sat i po nakon što je novinarka “Vijesti” Olivera Lakić napadnuta ispred zgrade u kojoj živi, policija je privela dvojicu muškaraca, od kojih jedan, navodno, odgovarao opisu.

Na lice mjesta je došao direktor Uprave policije Božidar Vuksanović.

Napadnuta novinarka “Vijesti” satima je bila na snimanjima i pregledima u Urgentnom bloku Kliničkog centra, gdje su joj konstatovani manji podlivi iznad lijevog oka i čela.

Zbog mučnine i jakog stresa prenoćila je u bolnici, a jutros je puštena kući.

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović nakon što je informisan o napadu na novinarku “Vijesti” došao je ispred zgrade gdje je napadnuta.

“Šta reći u ovim trenucima, pred nama je vrijeme oko pregovora za ulazak u EU, a ovo su sve stvari koje ne idu u prilog tome. Ovo je jedan ružan čin. Policija će u okviru svojih nadležnosti uraditi sve što može i dati maksimum da se ovaj napad rasvijetli. Samo želim da nakon svega novinarka Olivera Lakić nema nekih ozbiljnih posljedica po svoje zdravlje, a što se tiče policije sigurno je da ćemo dati sve od sebe da se uhapse ljudi, koji ugrožavaju ljudska prava, pa bio to novinar ili bilo koji drugi građanin. Predstavnici medija ne smiju zbog svog pisanja da na bilo koji način snose ovakve posljedice”, kazao je Vuksanović.

Opasan udarac

Znam da u vrhu vlasti ima onih koji napade na novinare koji kritikuju vlast i pišu o mafiji ne smatraju napadom na državu, već napadom na neprijatelje njihove države.

O duvanu i "Tari"

Lakić je prošle godine napisala seriju tekstova o poslovanju fabrike duvana "Tara" u Mojkovcu i poslovanju firme "Montenegro tobako kompani".

Policija i tužilaštvo provjeravali su da li su se u Mojkovcu proizvodile cigarete sa lažnim etiketama.

Nakon serije tekstova, novinarki Lakić i njenoj porodici je više puta prijećeno.

Direktor policije Vuksanović i glavni urednik "Vijesti" Jovović (foto: Zoran Đurić)

Danilovgrađanin Milan Grgurović nedavno je osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Lakić.

U drugom procesu, Slavku Musiću i Marku Piperu se sudi za ugrožavanje bezbjednosti novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić.

Vlasnici fabrike "Tara" 31. januara su preko Musića umjesto odgovora na pitanja o sumnjivom poslovanju u Mojkovcu, novinarki uručili dvije orhideje upakovane tako da podsjećaju na one koje se nose na groblje.

Musić je dva dana kasnije svojim automobilom blokirao automobil ekipe lista u kojem su bili Lakić i fotoreporter Zoran Đurić, blizu hangara u Donjoj Gorici istih vlasnika.

Galerija

Bonus video: