"Sundance Film Festival" od ove godine i u Evropi

Cilj održavanja evropskog Sandensa je da se američka nezavisna filmska produkcija promoviše pred što većom i novom publikom
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 19:34h

Najveći američki festival nezavisnog filma "Sundance Film Festival" ove godine se "seli" u Evropu, gdje će se u aprilu u Londonu održati filmski festival "Sundance London" na kom će biti prikazane odabrane filmske premijere s glavnog festivala održanog u januaru ove godine u američkom Park Sitiju, piše britanski "Guardian".

Inauguralni "Sundance London" održaće se od 26.-29. aprila u londonskoj dvorani "O2 Arena", s posebnim naglaskom na filmove povezane s muzikom.

Četvorodnevni festivalski program će obuhvatiti 14 naslova, među kojima su romantična komedija "Dva dana u Njujorku" Džuli Delpi, hip-hop drama Jusefa Delare i Majkla D. Olmosa "Fili Braun", "Za Elen" So Jong Kima, te romansa Džoša Radnora "Liberal Arts".

U dokumentarnom programu će, pored ostalog, biti prikazani "The House I Live In" Judžina Džarekija o poraznim rezultatima američke borbe za suzbijanje droge, studija o gladi u Americi "Finding North", geneza nastanka albuma "Graceland" Pola Sajmona "Under African Skies", te "Shut Up and Play the Hits", dokumentarac o muzičkom projektu "LCD Soundsystem".

Cilj održavanja evropskog Sandensa je da se američka nezavisna filmska produkcija promoviše pred što većom i novom publikom.

London se nametnuo kao logičan izbor, kaže direktor Sandensa, Džon Kuper.

"Mi smo organizacija sa misijom, te stoga uvijek u potrazi za novom publikom za američki nezavisni film", kazao je Kuper.

"Zanima nas istraživanje razlika između britanskog i američkog nezavisnog filma", kazao je Kuper i naglasio kako je moguće dalje širenje Sandens brenda na druge gradove

London je idealan zbog tradicionalne povezanosti s britanskom filmografijom, te činjenicom da se na Sandensu prikazuje više britanskih naslova nego bilo koje druge produkcije izvan SAD.

"Stoga postoji prirodni afinitet.

No, takođe nas zanima i istraživanje razlika između britanskog i američkog nezavisnog filma", napomenuo je Kuper i naglasio kako je, pokaže li se londonski Sandens uspješnim, moguće i dalje širenje Sandens brenda na druge gradove.

Bonus video: