Zdrave navike, 12 godina duži život

Prevencija je najvažnija - kaže autor studije dr Frenk Hu sa Harvardske škole za javno zdravlje. - Ona kroz promjene u načinu ishrane i životnom stilu značajno umanjuje rizik od hroničnih bolesti, produžava očekivani životni vijek i smanjuje zdravstvene troškove
108 pregleda 0 komentar(a)
zdravlje, Foto: Shutterstock
zdravlje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2018. 13:14h

Jednostavne promjene u životnim navikama mogu da vam produže život i za 12 godina, tvrde stručnjaci. "Čarobnog" recepta nema, jer je "eliksir mladosti" u stvari pitanje malih izbora koje pravimo iz dana u dan.

Ako želite da živite duže i zdravije, sve što treba da uradite je da pratite ovih pet jednostavnih "pravila": nemojte da pušite, vježbajte redovno, hranite se zdravo, održavajte tjelesnu težinu u preporučenim granicama i ne pretjerujte sa alkoholom, i živećete 12 do 14 godina duže, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi.

Naučnici su proučavali podatke o zdravlju i životnim navikama žena tokom 34 godine, i tokom 27 godina za muškarce. Ispostavilo se da su osobe koje su se pridržavale ovih pet "pravila" imale za 74 odsto nižu vjerovatnoću da umru tokom perioda istraživanja, nego oni koji ih nisu poštovali.

U grupi ispitanika koja živi po ovim pravilima značajno je niža bila i smrtnost od bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara i različitih tipova kancera.

- Prevencija je najvažnija - kaže autor studije dr Frenk Hu sa Harvardske škole za javno zdravlje. - Ona kroz promjene u načinu ishrane i životnom stilu značajno umanjuje rizik od hroničnih bolesti, produžava očekivani životni vijek i smanjuje zdravstvene troškove.

Osobe koje su pratile ovih pet "zlatnih pravila" imale su za 82 odsto niži rizik od prerane smrti kao posljedice kardiovaskularnih bolesti, a rizik od raka sa smrtnim ishodom opada za gotovo dvije trećine, ako se pridržavate ovih preporuka.

Jedna od ključnih stvari je, naravno, ishrana. Postoje naučni dokazi da je mediteranska ishrana, u kojoj preovlađuju svježe povrće, voće, žitarice integralnih zrna, maslinovo ulje i riba, odlična prevencija kardiovaskularnih bolesti i kancera.

Redovna fizička aktivnost pod kojom se podrazumjeva najmanje pola sata kretanja ili vježbanja u toku dana takođe je jako važna.

Zdrava granica tjelesne težine znači da bi indeks tjelesne mase trebalo da bude između 18,5 i 24,9, tako da ne budete ni pothranjeni ni gojazni.

Umjerena konzumacija alkohola bila bi manja čaša vina dnevno za žene, veća za muškarce, piše "Dejli mejl".

Bonus video: