Britanska vlada odbacila savjet o zabrani rukovanju na Olimpijadi

Britanska vlada odbacila je savjet glavnog medicinskog stručnjaka Britanskog olimpijskog komiteta (BOA) da sportisti na olimpijskim igrama izbjegavaju rukovanje kako bi se zaštitili od klica i bolesti
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 15:48h

Nakon brojnih osuda, među kojima i sportista koji su taj savjet nazvali "uvrjedljivim" i "besmislenim", Britanski olimpijski komitet je ublažio svoje tvrdnje.

Sportisti će naime moći da se rukuju kako bi pozdravili svoje kolege među 10.000 stranih takmičara i stotina visokih ličnosti. Samo će nakon toga morati da dobro operu ruke.

"Razumije se da će 550 sportista britanskog tima toplo dočekati protivnike iz cijelog svijeta - o tome nema govora", rekao je Deril Sejbel (Darryl Seibel), visoki zvaničnik BOA.

"Mi našim sportistima ne savjetujemo da izbjegavaju rukovanje. Mi ih jednostavno podsjećamo da se pridržavaju zdravo razumskih mjera opreza dobrim održavanjem higijene ruku kako bi smanjili rizik od bolesti."

U kratkom intervjuu koji je vodila mala grupa novinara, glavni savjetnik za zdravlje BOA, doktor Ijan Mek Kardi (Ian McCurdie) upozorio je da bi Olimpijsko selo moglo biti veoma opasna sredina za širenje infekcija i rekao da uzdržavanje od rukovanja "nije baš toliko loša zamisao".

Britansko ministarstvo zdravlja poručilo je sportistima da odbace taj savjet.

"Podrazumijeva se da svi moramo da redovno peremo ruke kako bi ih održavali čistim i spriječili širenje klica". Ali ne postoji nikakav razlog zbog koga se ljudi ne bi rukovali na Olimpijadi", navodi se u njegovom saopštenju.

Britanski sportisti izneli su svoja mišljenja na Tviteru.

"Zar ne možemo sa sobom da nosimo flašicu gela za ruke i manje vrijeđamo svakoga koga sretnemo?" objavio je Pit Rid (Pete Reed), olimpijski veslač.

Holi Avil, takmičarka u triatlonu koja je zbog bolesti bila primorana da se povuče sa olimpijskih igara 2008. javila je međutim da se "možda previše rukovala u Pekingu".

BOA inisistira da se njen savjet ne odnosi samo na rizik od zaraze u vrijeme Olimpijade.

"Nakon višegodišnjeg treniranja i žrtve, posljednje što bi neki sportista želeo bilo bi da nenamerno ugrozi ili umanji svoje sposobnosti i zato ne da najbolje od sebe na Olimpijskim igrama, a osnovne, razumne mjere opreza mogu itekako pomoći da se to ne dogodi, rekao je Šeibl.

Američki tim reagovao je na zabranu.

"Uvijek podstičemo naše sportiste da prihvate Olimpijski duh i upoznaju se, pozdrave i održavaju odnose sa što većim brojem stranih sportista iz što više različitih zemalja", izjavio je predstavnik za štampu Američkog Olimpijskog komiteta Patrik Sandanski (Patrick Sandusky).

Predstavnik Australijskog Olimpijskog komiteta Majk Tankred (Mike Tancred) danas je poručio da bi uzdržavanje od rukovanja "za Australiju bilo sramota".

"Naši medicinski stručnjaci savjetuju redovno pranje ruku ali najviše zbog klica na gelenderima i sličnim mjestima. I podstičemo ih da koriste antibakterijske sprejeve koji se ovih dana uvek mogu naći u menzama", dodao je on.

Juče se u britanskoj javnosti pojavio i savjet za volontere koji će raditi na igrama, o tome kako da se ponašaju u osjetljivim situacijama. Oko 70.000 volontera na obuci moralo je da popuni upitnik o ponašnju u raznovrsnoj sredini.

U jednom od pitanja opisana je situacija u kojoj se gledalac žali da mu je "veoma neprijatno" što se dva muškarca pored njega drže za ruke.

Ponuđena su tri moguća odgovora - "poručiti čovjeku da ne bude homofob i kreten" , "ljubazno zamoliti par da se ne drži za ruke", i "objasniti da igrama u Londonu prisustvuju veoma raznovrsni ljudi, među kojima i gej, lezbejski i biseksualni parovi."

Bonus video: