Vrijeme je da popijete lijek

Osobe koje pate od artritisa najčešće bolove u zglobovima osjećaju u popodnevnim časovima, kažu ljekari iz Teksasa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 21:28h

Milioni ljudi dnevno uzimaju prepisanu terapiju, uvek u određeno vrijeme, kako ne bi zaboravili. Ljekari upozoravaju da određeni ljekovi moraju da se uzmu u precizno doba dana, inače neće potpuno djelovati.

Studija objavljena u američkom žurnalu "Priroda" pokazala je da osobe koje boluju od srčanih problema imaju najviše problema sa ritmom tog mišića u jutarnjim časovima, tako da je uzimanje antikoagulanata najefikasnije ujutru, čim ustanete.

Ljekove protiv osteoporoze, koji se teže apsorbuju u organizmu, trebalo bi takođe uzimati ujutru uz čašu vode, ali na prazan stomak. Pacijentu se zatim savjetuje da sačeka oko sat vremena prije nego što konzumira hranu ili piće, kako bi se lijek u potpunosti apsorbovao. Osobe koje boluju od osteoporoze uzimaju i kalcijum i vitamin D, koje bi takođe trebalo uzeti tek sat vremena nakon prvog lijeka.

Tablete koje regulišu visok pritisak trebalo bi uzimati pred spavanje, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Španiji. Stručnjaci sa Univerziteta Vigo utvrdili su da uzimanje ljekova za pritisak uveče smanjuje rizik od angine, šloga i infarkta za 33 odsto. Međutim, oni koji su navikli da lijek uzimaju ujutru ne bi smjeli iznenada da mijenjaju vrijeme uzimanja terapije, kako ne bi poremetili ciklus na koji je organizam navikao.

Osobe koje pate od artritisa najčešće bolove u zglobovima osjećaju u popodnevnim časovima, kažu ljekari iz Teksasa, pa je uzimanje nesteroidnih ljekova protiv upale, kao što je ibuprofen, najpreporučljivije između podneva i šest sati popodne, kako bi se predupredila pojava simptoma.

Ako imate visok holesterol, statine bi trebalo da pijete pred spavanje, a ne ujutru čim ustanete, jer se holesterol u organizmu proizvodi dok ne jedemo, odnosno u periodu neaktivnosti, pa je najbolje da lijek "radi" dok spavate.

Pilule koje regulišu kisjelinu i gorušicu do sada su se uzimale pola sata prije prvog dnevnog obroka, ali istraživači sa Univerziteta u Kanzasu utvrdili su da ti ljekovi najbolje djeluju predveče.

Više od 70 odsto anketiranih koji pate od kisjeline uzimali su u određenom periodu svoje ljekove u večernjim satima, i prijavili značajno olakšanje simptoma. Ukoliko vam to ne donese poboljšanje, pokušajte da dnevnu dozu lijeka prepolovite, i uzimate pola ujutru, a pola uveče kako bi organizam stalno bio zaštićen.

Bonus video: