Ukinuta oslobađajuća presuda optuženima za deportacije

Predmet je vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje i to istom vijeću sudije Milenke Žižić
54 pregleda 0 komentar(a)
Deportacija, Foto: Savo Prelević
Deportacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2012. 13:38h

Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom su devetorica pripadnika MUP-a Crne Gore oslobođeni optužbe da su preseljenjem izbjeglica BiH iz Crne Gore vlastima Republike Srpske, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Advokat Zoran Piperović, jedan od branilaca u odbrani, je kazao "Vijestima" da je iz pouzdanih izvora saznao da je presuda optuženima za deportaciju Muslimana i Srba ukinuta.

Portparol Višeg suda u Podgorici Irena Šofranac Nedović izjavila je "Vijestima" da je uvažena žalba Vrhovnog državnog tužilaštva i da je predmet vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje i to istom vijeću sudije Milenke Žižić.

I pojedini advokati odbrane su danas rekli da je presuda ukinuta.

Specijalno vijeće sudije Milenke Žižić je krajem marta prošle godine, oslobodilo optužene jer kao pripadnici MUP-a Crne Gore nisu bili pripadnici oružanih snaga SRJ, te se njihova djelatnost ne može prihvatiti kao da su kršili pravila međunarodnog prava.

Boško M. Bojović, tada šef SDB-a Crne Gore, Milisav Mića Marković, pomoćnik ministra policije resora javne bezbjednosti, Radoje B. Radunović, načelnik sektora SDB-a u Herceg Novom, Milorad M. Ivanović, načelnik Centra bezbjednosti u Herceg Novom, komandir stanice milicije u CB-u Herceg Novi Milorad D. Šljivančanin, načelnik SDB-a u Ulcinju Božidar J. Stojović, načelnik Odjeljenja bezbjednosti u Ulcinju Sreten Lj. Glendža, službenik resora SDB-a u Herceg Novom Duško D. Bakrač i Branko Bujić, načelnik Centra bezbjednosti u Baru, oslobođeni su optužbe da su izvršili krivično djelo ratni zločin.

Bonus video: