Transplantacija u Kliničkom centru do kraja 2012.

Crnogorski pacijenti su operacije radili najčešće u Kliničkom centru Srbije, zatim u Moskvi, na VMA Beograd i u Pakistanu
0 komentar(a)
Operacija, Foto: Ny-liability-insurance.com
Operacija, Foto: Ny-liability-insurance.com
Ažurirano: 07.03.2012. 09:03h

Do kraja godine se može očekivati da se prve transplantacije bubrega sa živog davaoce urade u Crnoj Gori, kazao je sinoć ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, povodom Svjetskog dana bubrega, koji se obilježava 8. marta.

Tako će se smanjiti potreba za upućivanjem crnogorskih pacijenata u medicinske centre u regionu i šire.

Prema riječima predsjednika Društva za donaciju tkiva i organa „Donor” Dragiše Boričića, u toku 2011. godine, takva operacija je urađena kod tri pacijenta, i to u Moskvi.

“U jednom slučaju došlo je do odbacivanja bubrega, godinu ranije isto toliko, 2009. je bubreg presađen kod 12 osoba, a 2008. kod 16”, kazao je Boričić.

On je podsjetio da u Crnoj Gori trenutno žive 82 osobe sa transplaniranim bubregom. Ukupan broj crnogorksih osiguranika kojima su presađeni bubrezi je 91, ali je kod tri rađena ponovna operacija, isto toliko ih se vratilo na dijalizu zbog odbacijavanja organa, a šest osoba preminulo usljed drugih bolesti.

Boričić je kazao da je prosječna starost pacijenata 46 godina, dok je prosječna starost u vrijeme transplantacije bila 39 godina.

“Od srodnika bubreg su primila 44 lica ili 54 odsto od ukupnog broja živih transplantiranih. U davanju bubrega i dalje prednjače majke - njih 22 je dalo bubreg, dok je kod očeva to bilo u 12 slučajeva. Srodnici su dali bubreg u svega 3 slučaja”, kazao je on.

Od nesrodnih lica bubreg je primilo 19 osoba, koliko ih je primilo i od kadaverika.

“Primjetna je pojava da raste broj davaoca bubrega od nesrodnih i kadaveričnih lica u odnosu na srodnike, jer je očigledno manjkanje kompatibilnosti između primaoca i davaoca”, kazali su.

Crnogorski pacijenti su operacije radili najčešće u Kliničkom centru Srbije, zatim u Moskvi, na VMA Beograd i u Pakistanu.

“U Crnoj Gori se na kraju 2011 godine na dijalizi nalazilo 180 lica, dok je krajem 2008. godine njihov broj iznosio 202”, statistika je Donora.

Bonus video: