Kopiju Mona Lize naslikao Leonardov učenik?

Kaproti, poznat i kao Salaj, kod Leonarda je došao kada je imao samo deset godina, a vjeruje se da je upravo on bio model za slike "Sveti Ivan Krstitelj" i "Bahus"
127 pregleda 0 komentar(a)
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 06.03.2012. 18:33h

Pošto je prošli mjesec u španskom nacionalnom muzeju Prado u Madridu otkrivena replika jedne od najslavnijih slika svih vremena, "Mona Lize" Leonarda da Vinčija, restauratorski tim toga muzeja kao glavnog "kandidata" za njenog autora izdvojio je Leonardovog mladog učenika, modela i mogućeg ljubavnika Đan Đakoma Kaprotija, objavio je britanski "Telegraf".

Kaproti, poznat i kao Salaj, kod Leonarda je došao kada je imao samo deset godina, a vjeruje se da je upravo on bio model za slike "Sveti Ivan Krstitelj" (1513.-1516.) i "Bahus" (1510.-1515.). Mnogi istoričari vjeruju da je Kaproti bio i ljubavnik velikog majstora.

Čelnik zbirke italijanskih majstora u Pradu Migel Falomir kazao je da vjeruje da se kopija "Mona Lize" stilski može smjestiti u milanski kontekst blizak Salaju ili možda Franćesku Melci.

Ukoliko se dokaže da je Kaproti naslikao sopstvenu verziju čuvene slike, to će dovesti u pitanje porijeklo originala i natjerati Luvr na utvrđivanje tačnog puta kojim se djelo kretalo poslije Leonardove smrti.

Stručnjaci Luvra odranije vjeruju da je upravo Salaj bio prvi nasljednik "Mona Lize".

Replika se u vlasništvu muzeja Prado nalazi od njegova utemeljenja 1819. u sklopu španske kraljevske zbirke.

Prije dvije godine, stručnjaci su počeli sa tehničkom analizom replike na insistiranje Luvra zbog izložbe koja se otvara narednog mjeseca.

Slika je trenutno izložena u muzeju Pradu, odakle 13. marta seli u Luvr, gdje će privremeno biti izložena pored originala.

Bonus video: