Omaž Novici Tadiću odložio iseljenje Matice srpske

Radević je kazao da Osnovni sud ne poštuje odluku Vrhovnog suda Crne Gore, po kojoj je jasno da prostorije pripadaju Auto moto Savezu Srbije
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 19:19h

Nekoliko minuta nakon početka omaža pjesniku Novici Tadiću sudski izvršitelji Osnovnog suda u pratnji policije su došli u prostorije Matice srpske u Podgorici, sa namjerom da isele iz prostorija, za koje Matica tvrdi da su regularno zakupljene od Automoto saveza Srbije.

Nakon razgovora sa organizatorom kulturnih događaja u Društvu članova Matice srpske u Crnoj Gori Radomirom Radevićem, policija je uzela njegove lične podatke, a sudski izvršitelji su zbog brojnosti skupa odustali od o iseljenju Matice i najavili ponovni dolazak.

Radomir Radević je kazao "Vijestima" da Osnovni sud ne poštuje odluku Vrhovnog suda Crne Gore, po kojoj je jasno da prostorije pripadaju Auto moto Savezu Srbije, od kojeg je Matica srpska zakupila prostorije.

"Neprijatno je da dok traje omaž pjesniku policija i sudski izvršitelji kucaju na vrata. Nadam se da će se ovo stanje ipak razriješiti u korist umjetnosti"

On je rekao da iako su sudski izvršitelji najavili ponovni dolazak, iseljenje neće biti moguće jer je zakon na strani Matice srpske koja se uzda u pravo i pravdu.

Profesorica Lidija Tomić koja je govorila na zakazanom književnom događaju, situaciju je okarakterisala kao neprijatnu i neobičnu.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

"Neprijatno je da dok traje omaž pjesniku Novici Tadiću, policija i sudski izvršitelji kucaju na vrata. Nadam se da će se ovo stanje ipak razriješiti u korist umjetnosti", rekla je ona.

Predsjednik Društva članova Matice srpske u Crnoj Gori Vladan Božović je ranije saopštio da prema pravosnažnoj odluci Vrhovnog suda Crne Gore još iz 2010. prostorije pripadaju AMSS.

On je kazao da su prostorije ranije bile pod sudskim sporom, da bi Vrhovni sud Crne Gore donio pravosnažnu presudu u korist AMSS, ali da Uprava za nekretninenije katastarski promijenila titulara vlasništva.

Galerija

Bonus video: