Spoj različitosti i kritičkih osvrta

Bojović je autor dvadeset knjiga raznovrsnih književnih formi, među njima I romana “Ljetopis porodice Lalušić”, koji se našao u najužem izboru za Ninovu nagradu
137 pregleda 0 komentar(a)
Promocija knjige Bojovića, Foto: Slavica Kosić
Promocija knjige Bojovića, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.05.2018. 09:37h

Književnik Željko Bojović preksinoć je u Mediteranskom centru Igalo promovisao novu knjigu “Peritios” koju čini deset krugova.

“Knjiga je mješavina više žanrova, nešto što je meni uvijek blisko, pa time i veća radoznalost čitalaca. Tu su pjesme, eseji o Žejkovom stvaralaštvu i Željkovi eseji o stvaraocima i knjigama, o izložbama, impresije određenim povodima, intreviju koji su sa njim vođeni i objavljeni zapisi, dramski tekst, glasovi... “, kazao je na promociji književnik Miraš Martinović.

“Perit(c)ios je mitsko biće, polu jelen, polu ptica, koja ne voli ljude, i u stalnom je sukobu sa njima. Ona je čak, po predanju, učestvovala u antičko vrijeme u ratovima i odnosila prevagu u pobjedi neke od vojski. Ona kad ubije nekog čovjeka, uzima njegovu sjenku, i nosi je sobom kao svoju. U njoj su utjelovljene različitosti i uvijek nov pristup prema svijetu oko sebe. Pošto moja knjiga u sebi takođe sadrži različite sadržaje, različite književne vrste i višeznačne stavove iznešene kroz prikaze, osvrte, intervjue o stvarima, ljudima koji se bave različitim vidovima stvaralaštva, kao i njihova mišljenja o mom stvaralaštvu, dao sam takav naziv knjizi. Ona je, dakle, spoj različitosti i kritičkih osvrta kao i Peritios. S tim što sam ja, za razliku od nje, naklonjen ljudima i volim ih”, objasnio je autor.

Bojović je autor dvadeset knjiga raznovrsnih književnih formi, među njima I romana “Ljetopis porodice Lalušić”, koji se našao u najužem izboru za Ninovu nagradu.

Poslije promocije, u Spa galeriji, će biti upriličena izložba skulptura Željka Bojovićakoju je otvorio, istoričar umjetnosti Bogdan Musović.

Bonus video: