Uskoro i zajednička predstava CNP-a i NPB-a

"Crna Gora i Srbija imaju valjanu kulturnu razmjenu, dobre kulturne politike, kao i sporazum kojeg se drže vlade dvije zemlje", kazao je Mićunović
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 10:51h

Sporazum o saradnji između Crnogorskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu, potpisan prošle godine u Beogradu, te jubilej ove srpske pozorišne kuće, obilježen je izložbom "Narodno pozorište u Beogradu kroz istoriju" i baletom „Triple Bill“, sinoć u CNP-u.

Izložbu je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Autori izložbe su Olga Mrđenović i Zorica Janković, a riječ je o radovima koji svjedoče o 140 godina postojanja Narodnog pozorišta, predstavama i upravnicima, kao i o najznačajnijim ljudima koji su bili dio ove institucije. U okviru drugog segmenta izložbe, pod nazivom „Savremena kostimografija na sceni Narodnog pozorišta“, predstavljeni su kostimi iz predstava.

"Crna Gora i Srbija imaju valjanu kulturnu razmjenu, dobre kulturne politike, kao i sporazum kojeg se drže vlade dvije zemlje. Očekujem da će CNP i NP imati zajedničku predstavu. Već sam razgovarao sa dvojicom direktora, oni su to obećali, a ministar kulture Srbije Predrag Marković i ja ćemo u tome pomagati" rekao je Mićunović.

"Crna Gora i Srbija imaju valjanu kulturnu razmjenu, dobre kulturne politike, kao i sporazum kojeg se drže vlade dvije zemlje"

Ambasador Zoran Lutovac je napomenuo da je prvi sporazum koji je potpisan između Srbije i Crne Gore od kad je on na toj poziciji, bio vezan za kulturnu saradnju.

Nakon otvarnaja, izveden je balet „Triple bill”. Koreografiju prvog čina „Step lightly” potpisuju poznati holandski koreografi Pol Lajtfut i Sol Leon, a baletski igrači Tamara Ivanović, Bojana Žegarac, Sanja Ninković, Milica Jević, Jovan Veselinović i Jovica Begojev igraju na bugarsku folklornu muziku. Druga tačka ove baletske predstave – “Songs” nastala je po koreografiji slavnog italijanskog baletskog umjetnika Maura Bigoncetija i muzike Henrija Parsela. U drugom dijelu baleta „Triple bill” igraju Sanja Ninković, Milan Rus i Miloš Marijan.Koreografiju za baletsku jednočinku „Šest plesova” osmislio je čuveni češki koreograf Jirži Kilian, na muziku Mocarta.

Galerija

Bonus video: