"DPS je mašinerija, njima sve prolazi"

Gosti su Branka Bošnjak, koalicija ''Sve za moj grad'' (DF i SNP), Luka Rakčević, ''Koalicija za 21. vijek'' (Demokrate i URA), Budo Mugoša ''Građanski savez za promjene'' (SDP i Demos) i Đorđe Suhih, ''Dosljedno za Podgoricu'' (SD)
336 pregleda 0 komentar(a)
NAčisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
NAčisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.05.2018. 19:59h

Tok emisije:

21:45 Suhih je kazao da se pitanje divlje gradnje u park šumi Zagorič zloupotrebljava od mnogih, kao i da se svaki slučaj mještana tog naselja mora riješiti pojedinačno.

Bošnjak smatra da Glavni grad ne može da se izvuče iz ovog problema, jer je bio saučesnik u njegovom stvaranju, zbog čega treba da preuzme dio odgovornosti.

Rakčević ističe da je Glavni grad dozvolio da se prostor razvija na taj način, kao i da nije bio dvije decenije u stanju da donese DUP.

"Svako ko kaže da će legalizovati zemljište za džabe, on laže i vara te ljude", napominje Rakčević.

Mugoša je rekao da država i grad ne mogu "prati ruke" od svega i da moraju izaći sa aktivnom predlogom

21:35 Suhih je poručio da se "centar grada mora vratiti u centar grada".

"Ne možete sa strancima ići u Delta siti, to danas svi imaju, mi moramo da uredimo centar grada", rekao je on.

On je rekao da će do kraja ove ili početkom naredne godine početi izgradnja novog vrtića i škole zbog prebukiranosti ustanova tog tipa u Bloku 5 i Bloku 6.

21:25 Rakčević je kazao da po planu za 2012-2025. Podgorica gubi milion i po kvadrata zelenih površina.

21:23 Bošnjak je kazala da je pola Podgorice na septičkim jamama, kao i da je izgradnja kolektora "skrajnuta" zbog izgradnje zaobilaznice.

"Sad niko ne priča o kolektoru, sad je bitna zaobilaznica, gdje imamo Bemaks i predsjednikovog sina", kazala je ona.

21:20 Upitan zašto nema izgrađene infrastrukture za odmor na obali gradskih rijeka, Suhih kaže da su investitori zainteresovani za nešto što će njima donijeti pare.

"Od novca od prodaje parcela mi treba da uredimo dio za koji investitori nisu zainteresovani. Nećete naći nikoga ko će da izgradi šetalište na obali, to mora grad da uradi", ističe on.

21:12 Rakčević je podsjetio da je od dolaska Slavoljuba Stijepovića na mjesto gradonačelnika izgrađen soliter iznad hotela "Podgorica", kao i da je dozvoljeno betoniranje korita Ribnice i devastacija Tabačkog mosta.

"Na djelu je veliko licemerje lokalne vlasti", kazao je Rakčević.

21:10 Suhih je rekao da "nije urbanista", ali da mu se kao građaninu i laiku ne dopada izgradnja solitera iznad hotela "Podgorica" kraj obale Morače.

21:02 Mugoša ističe da je DPS "mašina kojoj sve prolazi", ako ima da namjeru da nešto gradi, bez obzira na stari ili novi zakon.

20:58 Suhih je kazao kako misli da treba usporiti sa gradnjom zbog velikog broja neiskorišćenih stanova.

On je rekao da će gradnja ići u dva pravca - izgradnje ekskluzivnih stanova, ali i jeftinije stanogradnje.

Takođe ističe da nije pristalica gradnje u Njegoševom parku.

20:51 Projekat izgradnje stambenih objekata na mjestu bivše kasarne Morača, kako je kazao Rakčević, najbolje opisuje besmisao građevinskog planiranja u Podgorici.

"Glavni grad je taj koji treba da zaštiti javni prostor i javni intereres", kazao je on.

20:44 Rakčević je kazao da je prethodni Zakon o planiranju bio katastrofalan, ali i da je sadašnji "sto puta gori", jer se sve centralizuje i Ministarstvo održivog razvoja i turizma bez nadležnosti lokalnih samouprava može da kreira prostor na način na koji želi.

20:36 Suhih se slaže da treba praviti sveobuhvatan plan.

20:34 Mugoša objašnjava da je nužno napraviti prostorni plan za čitav grad, a ne parcijalno jer se tada otvara prostor za narušavanje javnog interesa.

20:32 Rakčević je istakao da ne vidi suštinsku razliku između DPS i SD i podsjetio da su iz SD govorili da na Cetinju neće formirati vlast sa DPS, ali da su to onda uradili.

20:27 Suhih je poručio da SD neće biti u vlasti ako bi nju činio Miomir Mugoša koji učestvuju u DPS kampanji.

20:16 Rakčević ističe da je ova vlast najveći grobar Podgorice i na industrijskom i na prostornom i na bezbjednosnom planu.

"U prethodne četiri godine nijedan predlog opozicije nije prošao. Sve ide po principu protočnog bojlera i svaki predlog DPS su podržali SD i ostali odbornici bliski vlasti", navodi Rakčević.

20:15 Suhih ističe da je normalno da se Podgorica razvila od kada je postala glavni grad zbog priliva investicija i da jeste poprimila elemente metropole, ali da to nije dovoljno.

20:09 Bošnjak podsjeća da je sadašnja vlast uništila mnoga prepoznatljiva obilježja Podgorice. Ona smatra da se danas gradi bez obzira na javni interes, već da se oni podređuju privatnim interesima.

Bošnjak ukazuje da su za vrijeme mandata Miomira Mugoše zgrade građene u dvorištima drugih zgrada.

20:05 Rakčević je ocijenio da se radi o kukavičluku, jer DPS ne želi da učestvuje u emisijima koje nisu režirane po njihovom ukusu i sa pripremljenim pitanjima.

20:02 Iako su pozvani, Demokratska partija socijalista je odbila da pošalje predstavnika na debatu jer ne smatraju da postoje uslovi za ravnopravnu raspravu.

Ne propustite novo izdanje talk show-a Načisto!

Debatu na temu: Lokalni izbori 2018 Podgorica – stihijski ili planski razvoj, Petar Komnenić vodiće sa svojim gostima:

Branka Bošnjak, koalicija ''Sve za moj grad'' (DF i SNP), Luka Rakčević, ''Koalicija za 21. vijek'' (Demokrate i URA), Budo Mugoša ''Građanski savez za promjene'' (SDP i Demos) i Đorđe Suhih, ''Dosljedno za Podgoricu'' (SD)

Načisto pogledajte u četvrtak od 20 sati.

Bonus video: