Budvanska rivijera odbranila trofej

"Sjutra ćemo malo odmoriti i proslaviti po meni zasluženo osvajanje trofeja, i od srijede počinjemo da se spremamo za odbranu i druge titule”, kazao je Ivan Joksimović, trener Budvana
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2012. 18:47h

Iako drži primat već četvrtu sezonu, odbojkaši Budvanske rivijere su od juče i formalno vladari crnogorske odbojke – pobjedom u finalu protiv Budućnosti, Budvani su treći put uzastopno osvojili Kup Crne Gore, i tako stigli do šestog trofeja u nezavisnoj Crnoj Gori, dok je Budućnost ostala na pet (dvije titule i tri Kupa). Rivijera ima po tri titule i kupa, a, sasvim izvjesno, na kraju će stići i do četvrte titule...

Ako se saberu i trofeji u bivšoj državnoj zajednici sa Srbijom, Budućnost i Budvanska rivijera su trenutno izjednačeni, jer je Budućnost tri puta bila prvak Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, i jednom osvajač Kupa, dok Budvani imaju dva Kupa i jednu titulu…

Izabranici Ivana Joksimovića su očekivano i zasluženo stigli do pobjede, u meču koji je između „vječitih rivala” bio najuzbudljiviji i najneizvjesniji u nekoliko posljednjih godina. Da nije bilo velike greške prvog sudije, inače kandidata za internacionalca, Slobodana Kovačevića koji kod 19:18 za Budvane u četvrtom setu nije svirao očiglednu nošenu loptu Stevanovića, u akciji iz koje su Budvani osvojili poen za 20:18, možda bi meč bio duži.

Ovako, domaćin je rutinski priveo set i meč kraju. Kovačević je, definitivno, napravio previše grešaka za finale, a, između ostalog, u dva navrata nije vidio da je lopta pala na teren, po jednom na štetu obje ekipe, iako mu drugi sudija Dragana Vučkovića signalizirao drugačije...

„Utakmica je bila dostojna finala Kupa, mi smo morali da uložimo trenutni maksimum kako bismo odbranili prvi trofej. Budućnost je pružila izuzetno kvalitetnu partiju, čak bolju od one u posljednjem prvenstvenom duelu, što je i dalo draž finalu. Mi smo dosta oscilirali, vidjelo se da pojedini igrači prvi put poslije dužeg vremena došli u situaciju da igraju tako tvrdu utakmicu na domaćoj sceni, a za visok nivo treba kontinuitet utakmica kao što je bilo ovo finale.

Čestitam momcima na dobrom rezultatu, na velikom zalaganju tokom utakmice. Sjutra ćemo malo odmoriti i proslaviti po meni zasluženo osvajanje trofeja, i od srijede počinjemo da se spremamo za odbranu i druge titule”, kazao je Joksimović, trener Budvana, kome je to prvijenac na klupi Budvana.

Budućnost je povela na startu prvog seta 2:0 i 3:1, ali je onda stala. Kod 2:3 je na servis je došao korektor Budvana Ivan Raič, i onda je krenula serija Budvana koja je trajala do vođstva Rivijere od 10:3. U toj seriji Raič je servisom nagazio Ristića, napravio dva asa, i pomjerio napad Podgoričana, i natjeraio ih na greške (četiri, tri Đukića i jedna Hamzagića), a bilo je prilike i za dva bloka Ćuka.

Zbog toga je trener Budućnosti Zoran Vukčević zamijenio Ristića, i uveo mladog Vukašinovića, ali ni to nije pomoglo da se prijem umiri servis Budvana. Podgoričani su u dva navrata smanjili na četiri poena razlike, posljednji put kod 16:12, ali je Rivijera sa četiri uzastopna poena otklonili sve dileme u setu u kojem su protivniku greškama poklonili svega četiri poena, od čega tri na servisu (Budućnost je imala devet grešaka).

Budućnost je uzvratila u drugom setu, i pokazala da je nije deprimirala loša igra u prethodnom setu. Do 15:14 za Budućnost igralo se poen za poen, a onda su Podgoričani osvojili dva uzastopna poena za prvo opipljivije vođstvo (17:14), koje je kasnije poraslo na 21:17, kontrom Đukića.

Budvani su prišli na 20:21, držali su poen zaostatka do 23:24, kada su imali nekoliko kontri za izjednačenje, ali je tehničar Novoselac umjesto Hamzagića, koga su Budvani očekivali da napadne, digao iza glave za Ristića, koji je spustio loptu za 1:1 (Budvani su u ovom setu imali čak devet servis grešaka).

Treći set je bio sličan prvom, a četvrti je ličio na drugi, pa je Budućnost bila u igri do 19:18, kada im je Kovačević „skratio krila”...

Medalje ekipi i pobjednički pehar kapitenu Milanu Markoviću uručio je Lazar Rađenović, predsjednik opštine Budva.

Dabović: Drago mi je što je bilo neizvjesno

„U jednu ruku mi je i drago što je ovako bilo, jer odavno nijesmo odigrali neku neizvjesnu utakmicu protiv Budućnosti. Nijesmo igrali baš sjajno, ali mislim da je to posljedica što smo u glavama još prije početka osvojili trofej. Budućnost nije tako mislila, stvarno se borila, osvojila jedan set, i stvarno im čestitam. Na kraju smo morali da damo sve od sebe kako bi došli do trofeja”, kazao je tehničar Rivijere Simo Dabović, kome je prije meča Igor Vušurović, izvršni direktor Odbojkaškog saveza Crne Gore uručio plaketu za najboljeg igrača Crne Gore za 2011. godinu.

Trener Budućnosti je čestitao Budvanima na pobjedi i kazao da je rival odigrao požrtvovano i iskusno.

„U situacijama kada nijesu smjeli da pogriješe, nijesu ni pogriješili, osim u tom drugom setu kada su nas sa nekoliko servis grešaka, možda, malo pogurali. Mislim da smo na momente odigrali kvalitetno, ali opet smo pokazali neiskustvo u igranju ovakvih mečeva, jer ih nijesmo imali puno ovako kvalitetnih. To je ono što presuđuje u trenucima kada se lomi rezultat, kada se ne smije pogriješiti.

Želja da odigramo što bolje je, svakako, bila itekako prisutna, pogotovo u napadu. Nadam se da ćemo u plej-ofu odigrati mnogo bolje, i da ćemo biti dostpojan protivnik. Mojim momcima čestitam na htijenju koje su prikazali, bez obzira na konačan rezultat”, kazao je Zoran Vukčević.

Budvanska rivijera - Budućnost 3:1 (25:13, 23:25, 25:12, 25:20)

Budva - Mediteranski sportski centar. Gledalaca: oko 200. Sudije: Kovačević (Podgorica) i Vučković (Budva). Poeni iz napada: Budvanska rivijera 42, Budućnost 34. Poeni iz bloka: Budvanska rivijera 14, Budućnost 10. Poeni iz servisa: Budvanska rivijera 8, Budućnost 3. Greške: Budvanska rivijera 23, Budućnost 34.

Budvanska rivijera: Ćaćić 10, Papović, Jevtović, Ćuk 14, Radonić, Raič 18, Rašović (libero), Stevanović 7, Dabović 7, Čedić 1, Marković 7.

Budućnost: Vukašinović, Babić, Đuranović 6, Medojević (libero), Ristić 5, Đukić 11, Bošković, Novoselac 2, Ječmenica, Hamzagić 16, Radović 7, Strugar.

Galerija

Bonus video: