Upravni sud vratio mandat nezavisnom odborniku Željku Savoviću

Savović je danas rekao "Vijestima" da je Upravni sud obrazložio da je njegova žalba osnovana i da mu je vraćen mandat
311 pregleda 1 komentar(a)
Željko Savović, Foto: Privatna arhiva
Željko Savović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.05.2018. 18:29h

Upravni sud poništio je odluku danilovgradske Opštinske izborne komisije i vratio mandat nezavisnom odborniku Željku Savoviću.

Savović je rekao "Vijestima" da će zbog te odluke, sjutra, prisustvovati sjednici lokalnog parlamenta.

Opozicionom odborniku OIK je mandat oduzeo 18. juna 2016. godine, a nije mu vraćen ni nakon odluke Suda za prekršaje, koji je utvrdio da je Agencija za sprječavanje korupcije pogrešno zaključila da je Savović prekršio Zakon jer je istovremeno sa javnom funkcijom obavljao funciju izvršnog direktora u privatnom preduzeću.

Savović je danas rekao "Vijestima" da je Upravni sud obrazložio da je njegova žalba osnovana i da mu je vraćen mandat.

Tvrdi da mu je prije dvije godine mandat oduzet na brzinu, kako ne bi mogao da prisustvuje sjednici lokalnog parlamenta, na kojoj se raspravljalo o budžetu.

"Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Miodrag Đurović odluku Agencije dobio 18. maja 2016. godine, ali je Opštinskoj izbornoj komisiji proslijedio tek mjesec kasnije - 17. juna. U petak, dva dana prije sjednice lokalnog parlamenta, pred kraj radnog vremena, obavijestio je OIK, koji je u subotu odlučio da mi prestaje mandat. Sekretar OKI-a je tražio da se zasjedanje odloži dok se utvrde sve stvari, navodeći da rizikuju da donesu nezakonitu odluku, ali nisu prihvatili", kazao je Savović.

Dodao je da će ipak, sjutra, pričati o budžetu Opštine, jer je upravo to na dnevnom redu.

Savović je kazao da je po istom osnovu, zaključku Agencije, Sud za prekršaje proglasio krivim Svetozara Domazetovića, te da je on proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom, jer je privatni interes pretpostavio javnom, ali da zbog toga nije ostao bez funkcije savjetnika predsjednika opštine.

Bonus video: