10 nijemih filmova koje treba pogledati

Iako se mnogima čini da su zastarjeli, nijemi filmovi još mogu da ponude jedinstvenu formu zabave i spektakla
1108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 18:07h

Nemoćan da se bori protiv zvuka, nijemi film nije osvajao Oskare još od prve dodjele 1929. godine. Ali sa „Umjetnikom“, Mišela Azanavisijusa, prvi put poslije duže od osam decenija, nijemi film je osvojio pet Oskara.

Iako se mnogima čini da su zastarjeli, nijemi filmovi još mogu da ponude jedinstvenu formu zabave i spektakla.

Jednostavna priča, romansa, snimljena bez tona, u crno-bijeloj tehnici, „Umjetnik“ Mišela Azanavisijusa podsjetio nas je zašto je ćutanje zlato. Baš kao što su prije više od osam decenija to činili čuveni nijemi filmovi.

Projekcija u eri nemog filma po pravilu je praćena muzikom uživo. Bioskopi su uglavnom angažovali pijaniste koji su svojim notama naglašavali dramatičnost na platnu.

Tonovi su dočaravali tugu, bijes, strah, smijeh, ljubav...

Za razliku od Pikfordove, najpoznatija skitnica na svijetu Čarli Čaplin uspješno je preživio „smrt“ nijemog filma, baš kao i Džoan Kraford i legendarna Greta Garbo, koja je tek u zvučnoj eri snimila svoja najbolja istvarenja.

Evo i 10 najboljih ostvarenja nijemog filma po portalu Shadowlocked:

10. Krila (Wings), 1927.

Američki nijemi film snimljen 1927. Film koji je dobio nagradu Oskar za najbolji film na prvoj dodjeli nagrada Američke filmske akademije održanoj 1929. godine u Hollywood Roosevelt hotelu.

Film se je proglašen kulturno značajnim za SAD i odabran je za čuvanje u Nacionalnoj kinoteci Sjedinjenih Američkih Država.

9. Put na Mjesec (Le Voyage dans la Lune), 1902.

Put na Mjesec (Le Voyage Dans La Lune) je francuski crno-bijeli naučno-fantastični film iz 1902. godine. Baziran je na dva dijela svog vremena: "Sa Zemlje na Mjesec" Žila Verna i "Prvi čovjek na Mjesecu" od Herbert Džordž Velsa.

Scenario i režija: Georges Méliès uz pomoć svog brata Gastona.

"Le Voyage Dans La Lune" je jedan od prvih filmova naučno-fantastičnog žanra.

8.Skitnica (Tramp), 1915.

Iako ovo nije prvo pojavljivanje Čarlija Čaplina na filmu, “Skitnica” je najpoznatija upravo po svom protagonisti, ali i obratno.

7. Oklopnjača Potemkin (Battleship Potemkin), 1925.

Film „Oklopnjača Potemkin" velikog ruskog filmskog reditelja Sergeja Ejzenštajna snimljen je 1925.

Ovo remek dkelo nijemog filma je ušlo u spisak najboljih filmova svih vremena i naroda bukvalno godinu dana poslije premijere.

Od 50-ih godina film svaki put ulazi u rejting 10 najboljih filmova svijeta.

6. Ne mijanjaj svog muža (Don’t Change Your Husband), 1919.

“Don’t Change Your Husband” je komedija iz 1919. čuvenog legendarnog holivudskog režisera Sesila B. Demila. Golrija Svanson, glumica iz filma, jedna je od najčuvenijih glumica nijemog filma.

5. Metropola (Metropolis),1927.

“Metropola” je njemački naučno-fantastični nijemi film iz 1927, a režirao ga je Fric Lang. Ono što je zanimljivo je da je Fric za ovaj film angažovao oko 36.000 glumaca i statista.

4. General (The General), 1926.

“General” je crno-bijela nijema komedija iz 1927. u režiji Bastera Kitona koji igra i glavnu ulogu. Radnja filma se odigrava u vrijeme američkog građanskog rata i zasniva se na otmici lokomotive i tri vagona, jednom stvarnom događaju iz 1862.

Ovaj film je nastao na vrhuncu Kitonove karijere i važi za jednu od najskupljih komedija iz perioda nijemog filma. Neuspjeh ovog filma i kod publike i kod kritičara značio je kraj Kitonove umjetničke nezavisnosti.

3. Nosferatu (Nosferatu), 1922.

Nosferatu je njemački fantastični crno-bijeli nijemi horor film iz 1922. Snimljen je indirektno po knjizi "Drakula" koju je napisao Bram Stoker To je jedan od klasika kinematografije u kojem su se koroistili razni ekspresionistički trikovi.

2. Četiri jahača apokalipse (The Four Horsemen of the Apocalypse), 1921.

“Četiri jahača apokalipse” je američki nijemi film iz 1921, adaptacija istoimenog romana.

Ovaj film je donio svjetsku slavu Rudolfu Valentinu, tada malo poznatom glumcu.

Četiri jahača apokalipse je šesti komercijalno najuspešniji nijemi film svih vremena, i prvi 1921. godine.

1. Stradanje Jovanke Orleanke (The Passion of Joan of Arc), 1928.

Karl Teodor Drajer je svoj čuveni nijemi film "Stradanje Jovanke Orleanke" snimio 1928. godine i to najvećim dijelom u krupnim planovima.

Prevelika upotreba krupnog plana ukida realni prostor. Međutim, Drajer je svojim metodom stvorio novi, metafizički i imaginarni filmski prostor i načinio revolucionarni pomak u poimanju filma.

Bonus video: