Odbojkaši Budvanske rivijere apsolutni favoriti

Odbojkaši Budvanske rivijere favoriti su za osvajanje Telenor Kupa Crne Gore i sve osim novog trofeja bilo bi iznenađenje, konstatovali su učesnici finalnog turnira.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 15:38h

Od kada je 10. aprila 2009. godine Budvanska rivijera prekinula dominaciju Budućnosti, i osvojila prvu titulu u nezavisnoj Crnoj Gori, do danas traje monotonija na crnogorskoj odbojkaškoj sceni. Budvani su od tog trenutka osvojili tri titule i dva nacionalna Kupa, i, što je kuriozitet, nanizali su 15 pobjeda u isto toliko mečeva sa Podgoričanima, izgubivši pritom samo dva seta…

Samo ove činjenice dovoljne da se donese zaključak ko je prvi i glavni favorit na ovogodišnjem finalnom turniru Kupa Crne Gore, tim prije što se završnica Kupa, u subotu i nedjelju, igra u Mediteranskom sportskom centru u Budvi. Ako se ne dogodi neko čudo, u finalu će se naći dva najbolja crnogorska tima…

“Mi ne bježimo od uloge favorita, sigurno je da imamo zavidan kvalitet. Ali, mi naš optimizam ne gajimo na tom individualnom i timskom kvalitetu, već na radu koji smo imali u protekle dvije nedjelje, gdje smo stvarno dobro trenirali. Nijesmo imali bilo kakvih personalnih problema, potvrdilo se to kroz dvije dobre sparing utakmice protiv Mladosti iz Kaštele, gdje smo vidjeli neke svoje mogućnosti. Zato s optimizmom gledam na predstojeći finalni turnir Kupa”, kaže od prošlog mjeseca novi trener Budvanske rivijere, ujedno i selektor Crne Gore, Ivan Joksimović.

Trener Budvana ističe da veoma cijeni Studentski centar, rivala u polufinalu, za koga kaže da imam lad kolektiv, i “jako dobru strategiju rada sa mladim igračima, od čega apsolutno svim imaju koristi, klubovi i reprezentacija”.

“Njih ćemo svakako doživjeti na najozbiljniji mogući način, jer smatram da je to tim protiv kojeg može da se odigra kvalitetna utakmica. Optimista sam, u finalu očekujem Budućnost, koju, takođe, cijenim i poštujem, i koja je u našem posljednjem odmjeravanju snaga pokazala da je ekipa koja je sazrela, i koja ima nekoliko izuzetno kvalitetnih pojedinaca, seniorskih reprezentativaca, ali i juniorskih. Imaju dizača i primača iz Srbije, i nijesu toliko neiskusni, a kroz utakmice u Evropi su sazreli da mogu da priredi iznenađenje. Nećemo ništa prepustiti slučaju, svakog protivnika ćemo maksimalno respektovati, a opet ćemo gledati svoju stranu, i neke stvari koje smo radili, za koje smatram da će nam biti dovoljne da odbranimo prvi od dva zacrtana trofeja još prije mog dolaska”, dodao je Joksimović.

Budućnost na trofej čekaju od 8. marta 2009. godine, kada su u finalu Kupa, upravo u Budvi, savladali “vječitog rivala” sa 3:1.

“Željno isčekujemo finalni turnir i utakmicu protiv Jedinstva, ali i meč sa Budvanskom rivijerom, pošto važimo za favorita u polufinalu. U proteklom periodu smo imali dosta problema, zbog najavljenih restrikcija struje termini u “Morači” nijesu bili adekvatni. Nijesmo imali ni dobar zdravstveni bilten, zbog povreda Boškovića, Ječmenice i Vukašinovića, pa smo tek u četvrtak kompletni odradili trening. Nije alibi, on nam ne treba protiv Budvama, koji su favorit. Naravno, neće nam nedostajati želje i svega što treba da prati borbu za trofej. Nadam se da ćemo protiv Budvana pružiti partiju kao što smo to uradili set i po u posljednjem ligaškom meču. Ako u tome uspijemo, sigurno ćemo biti dobar protivnik Budvanskoj rivijeri, koja je, naravno, u ovom trenutku favorit za trofej“, kaže Zoran-Beli Vukčević, trener Budućnosti.

Iako je, čini se, razlika u kvalitetu dva tima smanjena na najmanji nivo u odnosu na nekoliko proteklih sezona, Budvani su, ipak, favorit. Ali, ako može da iznenadi, Budućnost može da iznenadi u jednoj utakmici, teško u finalu plej-ofa, gdje se igra do tri pobjede.

“Kup je specifično takmičenje, te utakmice obično može da obilježi jedan pojedinac. Što se nas tiče, to je malo teže, jer imamo mladu ekipu, u kojoj teško da jedan pojedinac može da preuzme sve na sebe. Mi moramo kao kolektiv da odigramo na visokom nivou, da bismo mogli da pariramo Budvanima i napravili bilo kakvo iznenađenje”, dodao je Vukčević.

Nakon Budućnosti i Budvanske rivijere, koje su učestvovale na svim finalnim turnirima, Jedinstvo je po broju učešća u završnici Kupa na trećem mjestu, jer završnicu nijesu igrali jedino 2010. godine…

“Nama je ovo peti fajnl-for, i u jednom periodu, koji nije baš najblistaviji za naš klub. Ovo je uspjeh koji nam daje snage da nastavljamo i funkcioniše dalje. Što se tiče naših očekivanja, ne mogu da kažem da nam nedostaje motiva i da nećemo pružiti maksimum, ali je razlika u kvalitetu definitivno evidentna i velika između trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe u odnosu na dvije najbolje. Vjerovatno neće biti velikih iznenađenja, a ja jedino mogu da obećam dobru partiju što se tiče moje ekipe”, kazao je Darko Prebiračević, trener Jedinstva.

Studentski centar treći put igra na fajnl-foru..

“Smatram da smo mi neke naše planove i ambicije za ovu sezonu ispunili samim plasmanom na finalni turnir. Voljom žrijeba se u polufinalu sastajemo sa Budvanskom rivijerom, koja, svakako, nije samo favorit u tom meč, već je i favorit za osvajanje trofeja. Ali, smatram da je i to jedna utakmica u nizu gdje ćemo mi našu mladost i potencijal prikazati na najbolji mogući način, sa jednom dozom i energije i svom mogućom željom da pružimo što jači otpor Budvanima. Ne gajimo neke iluzije, već imamo samo ambiciju i želju naš kvalitet, za koji smatram da smo mnogo izdigli od početka sezone, pokažemo u što boljem svijetlu”, kazao je trener “studenata”, Miloš Mitrović.

Raspored

Subota

Polufinale

Budućnost – Jedinstvo (13.00)

Budvanska rivijera – Studentski centar (15.00)

Nedjelja

Finale – 17.30 časova

Bonus video: