USKORO I ZBIRKA

Nova književna nagrada po želji Šimborske

U Krakovu je otvoren testament pjesnikinje koja je u 89. godini preminula prvog februara u svojoj kući
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 13:10h

Poljska pjesnikinja i dobitnica Nobelove nagrade, pokojna Vislava Šimborska izrazila je u testamentu želju da se osnuje nova književna nagrada u Poljskoj i da se za njenu zaostavštinu i djelo pobrine posebna fondacija.

Fondacija Vislave Šimborske odrediće da li će nagrađivani biti mladi ili stariji autori a sredstva za nagradu i rad fondacije obezbijeđena su od autorskih prava za djela koje je pjesnikinja ostavila i njene privatne imovine, saopštio je u Krakovu njen lični sekretar Mihal Rušinek.

U Krakovu je otvoren testament pjesnikinje koja je u 89. godini preminula prvog februara u svojoj kući u Krakovu poslije duže bolesti. Rušinek je jedan od troje ljudi koje je pjesnikinja za života odredila da upravljaju njenom fondacijom. On je dodao da je sama Šimborska nadgledala izradu statute fondacije.

Rušinek je takođe rekao da će u aprilu, dva mjeseca prije no što je planirano, biti objavljena posljednja, nova zbirka pjesama Šimborske

Gradske vlasti Krakova saopštile su da je grad spreman da pomogne da se nađe dostojno mjesto za zaostavštinu poljske pjesnikinje i da je ionako planirano da se u saradnji sa poljskim Institutom knjige osnuje literarni muzej Dom knjige Krakov.

Rušinek je takođe rekao da će u aprilu, dva mjeseca prije no što je planirano, biti objavljena posljednja, nova zbirka pjesama Šimborske, s 13 pjesama od kojih je većina nedavno objavljena u litararnim časopisima. Sama pjesnikinja je odabrala koji stihovi će u nju ući i dala joj je naslov “Dosta”.