Lov na Luku Bar

Budva će od sjutra do nedjelje biti domaćin finalnog turnira Telenor Kupa Crne Gore za odbojkaše i odbojkašice
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 15:44h

U subotu u Budvi biće dodijeljen prvi odbojkaški trofej u sezoni – za Kup Crne Gore u ženskoj konkurenciji u naredna dva dana boriće se branilac trofeja Luka Bar, Budućnost Zetatrans, Morača i Budva.

Za razliku od završnice muškog kupa, koji se u subotu i nedjelju održava, takođe, u Budvi, u kojem je Budvanska rivijera apsolutni favorit, kod dama je situacija nešto drugačija, jer je, barem na papiru, više kandidata za trofej. Istina, Luka Bar je ovosezonskim igrama u prvenstvu s pravom stekla epitet favorita (11 pobjeda iz isto toliko mečeva), pa se očekuje da “sirene” to potvrde u polufinalu protiv Morače, od koje su na svom parketu bili bolji 3:0 u prvom od dva prvenstvena duela ove sezone.

“Uloga favorita je jako opteretila naše igračice, njihov odnos i našu karakterističnu igru, koju smo pružali tokom sezone. Bojim se samo da je izgorimo u prevelikoj želji i tako ne uspijemo da prikažemo našu igru i prepoznatljiv ritam. Bitno je da sve to ne utiče na kvalitet igre, mada tu je Ilona Marljukić (38), koja će svojim iskustvom dati veliki doprinos. Ona je igrala sve moguće lige i ime je u ženskoj odbojci, od nje očekujemo da ne dođe do tih problema, koje očekuju naši protivnici.

Nalazimo se u vrlo dobroj formi, povrede Marine Šušter i Sunčice Bakić su sanirane, i mislim da je ekipa spremna da izdrži taj pritisak i da opravda ulogu favorita u polufinalu, dok u drugom polufinalu prednost dajem Budućnosti. U finalu očekujem dobru i kvalitetnu odbojku, da budvanska publika i ljudi koji vole odbojku, u gradu odbojke, uživaju u tom spektaklu”, kazao je Čedo Grabovica, pomoćni trener Luke Bar, koji je prisustvovao presu umjesto trenera Vladimira Milačića, koji je izostao zbog bolesti.

Morača je najprijatnije iznenađenje prvenstva, a prvi put će nastupiti na finalnom turniru Kupa. Sa klupe je predvodi bivši trener Luke Bar i Budućnosti, Predrag Đonović, koji, kako kaže, neće zbog toga imati posebne motive, posebno protiv Baranki.

“Mi smo ubjedljivo najmlađi učesnik ovog finalnog turnira, i to je za nas velika čast, kao i to što ćemo u polufinalu igrati sa Lukom Bar. Nadamo se dobroj igri, što da ne i pobjedi i finalu, nadam se protiv Budućnosti. U našoj ekipi su djevojke koje su budućnost crnogorske odbojke, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. One već sada igraju zapaženu ulogu u ligaškom dijelu prvenstva, tako da imam prava na optimizam. Nadam se izvanrednoj igri u petak”, rekao je Đonović.

Budva, koja jedina nije imala svog predstavnika na zvaničnoj konferenciji za novinare, takođe je debitant na finalnom turniru. Iako igra na svom terenu, sastav Danila Bibina je autsajder u duelu protiv Budućnosti Zetatrans.

“Mi u Budvu idemo da probamo da osvojimo trofej. Mislim da smo kao ekipa sazreli za to, iako neće biti nimalo lako, počev od polufinala sa domaćom Budvom, novajlijom u ligi. Budva će, pretpostavljam, imati veliku podršku publike i oni gaje određenu nadu da mogu napraviti, slobodno mogu da kažem, iznenađenje u susretu sa nama. Ne krijemo optimizam, vjerujemo da imamo snage i kvaliteta da prebrodimo tu prvu prepreku, i ne bježimo od te uloge favorita.

U finalu sa Lukom Bar, ako savlada Moraču, i ako se mi izborimo za tu utakmicu, igrali bismo sa izuzetno jakom ekipom, koja u svojim redovima ima izvanredne pojedince i igru. Međutim, Luka Bar je pod određenim pritiskom da mora nešto da napravi na ovom turniru.Mislim da je to veliko opterećenje za njih, što ćemo mi pokušati da iskoristimo u eventualnom finalu”, kazao je Vladimir Racković, trener Budućnost Zetatransa.

Od učesnika finalnog turnira jedino je Luka Bar osvajala trofej, u dva navrata, 2007. i prošle godine. Budućnost je prošle i pretprošle godine gubila u polufinalu, od Galeba, odnosno Luke Bar.

Ko je selektor?

Današnja konferencija za novinare imala je nekoliko interesantnih izjava aktera, pa je tako trener Morače Predrag Đonović poželio da u finalu igra protiv Budućnosti, Vladimir Racković u svojoj besjedi nije uzvratio istom željom, već je govorio o finalu sa Lukom Bar. Smijeh svih prisutnih izazvao je pomoćni trener Luke Bar Čedo Grabovica...

"Selektor…Čuješ mene selektor…Vladimir Milačić, šef stručnog štaba, prvi put na raspolaganju ima svih 12 igračica, i svaka je željna dokazivanja i daće sigurno svoj maksimum”, kazao je uz osmjeh Grabovica

Da li je u pitanju bio lapsus, ili, možda mala provokacija, pošto je pored njega sjedio Vladimir Racković, aktuelni selektor ženske reprezentacije, ostaće dilema. Ili, pak, u Baru znaju nešto više…

Milačić je u julu 2006. godine bio izabran za prvog selektora Crne Gore, ali je podnio ostavku više od godinu dana kasnije, nakon što je čuo da se planira da se na njegov mjesto dovede malo poznati turski trener Nejat Sančak, što se na kraju i dogodilo.

Telenor sponzor, igra se na mondofleks podlozi

Za razliku od prošlogodišnje završnice Kupa odigranoj u sali podgoričke Gimnazije, svakako neadekvatnoj i neozbiljnoj za ovakve prilike, Odbojkaški savez Crne Gore je ove godine organizaciju vratio na potreban nivo. Igraće se u sali Mediteranskog sportskog centra, na mondofleks podlozi, a oba finala će prenositi Televizija Crne Gore. Sponzor finalnog turnira je Telenor.

“Telenor je u nama prepoznao partnera, koji je zaokupio pažnju dosta velikog broja mlade populacije. Odlučili su se za odbojkaški sport, iz tog razloga im se zahvaljujem, i nadam se da će to prerasti u saradnju na obostrano zadovoljstvo. Tehnički organizatori su OK Budvanska rivijera i ŽOK Budva, i njima dugujemo zahvalnost zbog saradnje i truda, koji su uložili da sve ovo protekle u najboljem mogućem redu.

Trudićemo se da turnir bude ispraćen preko specijalizovanog kanala “Laola1”, koji se bavi odbojkom, posredstvom TV Crne Gore, kojoj se i ovoga puta zahvaljujemo jer nam je omogućila postavljanje livestreaminga. Mislim da se nećemo zastidjeti organizacije, da to bude na evropskom nivou”, kazao je Igor Vušurović, izvršni direktor OSCG.

Raspored

Petak

Polufinale

Luka Bar – Morača (16.00)

Budva – Budućnost Zetatrans (18.00)

Subota

Finale – 17 časova

Bonus video: