Ovo ne biste smjeli da nosite

Steznici od elastičnih materijala koji oblikuju tijelo i skrivaju masne naslage nijesu dobri za zdravlje. Ako ih nosite duže vrijeme, to bi moglo da dovede do kompresije živaca i smanjenog protoka kiseonika.
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 16:28h

Čak i pored toga što su posljednji krik mode i izazivaju samo pohvale ističući lijepu liniju, mnogi odjevni predmeti i obuća koju nosimo mogu da ostave trajne i opasne posledice na zdravlje. Gde se kriju najčešće opasnosti?

Žene su spremne da se muče i trpe da bi izgledale lijepo. I čine to svakodnevno. Zaboravljaju, pritom, da oblačenje pojedinih odjevnih predmeta može ozbiljno i trajno da ugrozi njihovo zdravlje. Ovo su česti izvori problema:

Uske farmerke

Ako nosite veoma uske farmerke možete da ometate proces varenja. Naime, internisti su uočili da je ovo vrlo uobičajen problem kod ljubiteljki uskih farmerki. Odgovorne su i za bol u donjem dijelu leđa, gljivičnim infekcijama kod žena kao i za rijetki poremećaj nazvan "lipoatrofija semicirkularis", kod kojeg se javljaju vodoravna udubljenja na butinama.

Steznici

Steznici od elastičnih materijala koji oblikuju tijelo i skrivaju masne naslage nijesu dobri za zdravlje. Ako ih nosite duže vrijeme, to bi moglo da dovede do kompresije živaca i smanjenog protoka kiseonika.

Stegnuta kravata i uska košulja

Studija sprovedena na Univerzitetu Kornel pokazuje da čak 67 odsto muškaraca nosi preuske košulje i previše steže kravatu oko vrata. Ovo može da smanji cirkulaciju prema mozgu, spriječi pokretljivost vrata i poveća napetost mišića u leđima i ramenima. Pošto se kravate rijetko peru, njima se lako prenosi i infekcija.

Štikle

Svi znamo da su štikle zdravstveni zločin na nogama, ali to malo koju ženu sprječava da ih nosi. Potpetice veće od pet centimetara uzrokuju deformaciju kostiju, čukljeve, iščašenja i pravi su stres za ligamente.

Japanke

Stručnjaci za stopala smatraju da su japanke čak i gore za noge od visokih štikli. Da bi ostale na nogama ljudi često moraju da stiskaju prste, što dovodi do zamora mišića i promijenjenog hoda, što može dovesti do dugoročnih problema s nožnim zglobovima i kukovima.

Teške torbe

Nošenje ogromne torbe na jednom ramenu dovešće vas u stanje neravnoteže i uzrokovati razne poremećaje kičme. Američko udruženje kiropraktičara savjetuje ženama da u torbi ne nose više od 10 odsto tjelesne težine.

Modni dodaci koji sadrže nikl

I još jedno upozorenje za kraj: čak i male količine nikla na prstenju, minđušama, kopčama kaiša, satovima i dugmadima mogu da izazvu osip i svrb, prenosi S Media.

Bonus video: