Poezija pobune u Podgorici

Tokom večeri je čitana i poezija Miloša Živanovića, Džonija Štulića, Vladimira Đurišića, Dinka Telećana...
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 21:47h

Veče posvećeno peziji pobune, održano je sinoć u podgoričkom Tien kafeu, a poeziju koja poziva na angažman, buđenje i promjenu su čitali pjesnici Jelena Nelević, Dragana Tripković i Dušan Đurišić.

"Lijepa je stvar da se zajednički radi nešto novo, dobro za Crnu Goru, a ima veze sa pobunom. Nadamo se da će poezija dati snagu i nama kao organizatorima predstojećeg protesta, ali i građanima i građankama da budu i dođu na protest", rekao je na početku Srđa Keković u ime organizatora MANSA-a, Unije slobodnih sindikata i Unije studenata.

Na početku je pročitan “Šamar javnom ukusu”, svojevrsni manifest ruskog futurizma koji su 1912. godine sastavila najpoznatija imena poezije revolucije David Burljuk, Aleksandar Kručonih, Vladimir Majakovski i Viktor Hlebnjikov. “Šamar” je za ovu priliku prevela i pročitala Jelena Nelević.

Pred rijetko brojnom publikom, kada je riječ o ovakvoj vrsti pjesničkih večeri, pjesnici su čitali stihove nezaobilaznog Majakovskog, Brjusova, Miljkovića, Lorke, Bukovskog, kao i one koje su Džojs, Retamar, Njegoš posvetili temi pobune.

Video: Zoran Bojović

“Osnovna ćelija društva je porodica, ali je ona i rak rana svakog pojedinca”, citirao je Dušan Đurović profesora Ratka Božovića i nastavio sa svojom dramom u tri slike “Trijumf visine”, koju je podijelio publici. Prvi čin se može naći na sajtu blogofanzin, kao i druga dva "Kakav gest" i "Imperija uzvraća udarac".

“Poenta priče je da se napravi energija i da se u ličnim mikrokosmosima izborimo za male revolucije a onda da idemo na veće stvari”, rekao je Đurović.

Tokom večeri je čitana i poezija Miloša Živanovića, Džonija Štulića, Vladimira Đurišića, Dinka Telećana...

Jedan od ciljeva večeri je bilo i prikupljanje novca za prevoz svih onih koji žele da se pridruže predstojećem protestu u Podgorici.

Galerija

Bonus video: