Poezija pobune na Trgu Svetog Petra Cetinjskog

Ulaz na književno veče je slobodan, ali će zato biti izložena kutija za donacije, preko koje će svi zainteresovani moći da da doprinesu omasovljenju nastupajućeg protesta
72 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Majakovski, Foto: Wikipedia
Vladimir Majakovski, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 28.02.2012. 13:58h

Književno veče posvećeno poeziji pobune, biće održano večeras u 20 sati u podgoričkom Tien Caffe-u, na Trgu Svetog Petra Cetinjskog.

Na večeri posvećenoj pjesnicima koji su stvarali u čast istorijskih i umjetničkih pobuna i protesta, govoriće pjesnici Jelena Nelević, Dragana Tripković i Dušan Đurović. Veče organizuju Unija slobodnih sindikata, MANS i Unija studenata.

U okviru programa biće pročitan manifest futurista "Šamar javnom ukusu" potpisan u Moskvi 1912. godine od strane Vladimira Majakovskog i Viktora Hlebnikova, koji je sa ruskog prevela Jelena Nelević.

Čuće se stihovi Majakovskog, Brehta, Lorke, Mandeljštama, Bukovskog, Koena, Štulića i drugih. Autori će osim poznatih pjesama sa temom pobune, pročitati i neka svoja djela.

"Umjetnici koji su stvarali u vremenu pobuna, izražavali su svoj stav preko svoje umjetnosti. Zato je najčešće umjetnost takvih vremena prevranička i buntovna. Najbolji primjer u poeziji za to je futurizam i Majakovski kao predstavnik pravca, koji smisao sthova smješta na tribinu, miting, i čini ih namjerno grubim, originalnim, drskim i prkosnim. Futurizam traži demokratizaciju umjetnosti - umjetnost treba približiti narodu i poeziju iznijeti izvan institucija, na ulice, u škole, fabričke hale i na trgove. Poezija pobune uvijek zahtijeva raskidanje sa postojećim i pokretanje nečeg novog i boljeg”, najavljuju organizatori.

Ulaz na književno veče je slobodan, ali će zato biti izložena kutija za donacije, preko koje će svi zainteresovani moći da da doprinesu omasovljenju nastupajućeg protesta.

Bonus video: