Dodjela Oskara: Sve je bilo očekivano

Sagovornici "Vijesti" kazali su da je najiščekivanija filmska manifestacija - dosadna
56 pregleda 0 komentar(a)
Mišel Hazanavisius, Foto: Reuters
Mišel Hazanavisius, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2012. 12:27h

Film "The Artist", francuskog reditelja Mišela Azanavičijusa trijumfovao je na 84. dodjeli Oskara - osvojio je čak pet statua, između ostalog, za najbolji film, glumca i režiju.

Film Martina Skorsezea "Hugo" je takođe osvojio pet zlatnih kipova, pa je američka Akademija filmskih umjetnosti i ove godine pokušala da namiri sve pretedente. Takođe očekivano Vudi Alen, najbolji pisac među filmadžijama, osvojio je Oskara za najbolji originalni scenario za "Ponoć u Parizu".

"Ja sam najsretniji reditelj na svijetu. Želio bih da zahvalim svima koji su radili na filmu te finansijeru, ludoj osobi koja je odlučila da uloži novac u ovaj film", rekao je reditelj na ceremoniji.

Da se ništa spektakularno nije desilo na ovogodišnjoj dodjeli, te da su ponovo izostala iznenađenja smatraju i sagovornici "Vijesti", koji su kazali da je najiščekivanija filmska manifestacija - dosadna.

Filmski kritičar Aleksandar Bečanović je kazao da je sve bilo očekivano, što zapravo govori "da je Oskar u posljednjih nekoliko godina postao jedna prilično dosadna manifestacija sa gotovo unaprijed poznatim dobitnicima".

"Mislim da je i ova godina dokaz opadajuće relevantnosti Oskara. Što se tiče dobitnika, znao sam da će "The Artist" uzeti manje-više sve glavne nagrade jer taj film otjelotvoruje degradirajući ukus Akademije. Imamo film koji se bavi filmskom poviješću, koji navodno avangardno pokušava da reaktualizuje estetiku nijemog filma, a zapravo imamo jedan metapletički film koji svim svojim segmentima samo znači trivijalizaciju metapletike, što je po mom sudu neoprostivi grijeh. Ako već za sadržaj filma imate istoriju, onda je red da se prema toj istoriji odnosi sa jednom dozom digniteta koju "The Artist" upravo nema" . Ako se težilo tome da bude nagrađena istorijska perspektiva, onda je mnogo bolje da je nagrada otišla Skorsezeu za film suprotan “The Artistu”.

Bečanović je rekao i da su nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu očekivane.

"Meril Strip je više svima dosadila, čak je i ona to sama rekla, francuski glumac Žan Dižarden će nakon ovog Oskara biti brzo zaboravljen, mislim da je Bred Pit trebalo da dobije nagradu".

Dodjela očekivana i dosadna

Producentkinja Sanja Jovanović je takođe kazala da je sve prošlo bez iznenađenja.

"Dodjela Oskara je bila očekivana i upravo zbog toga i dosadna", rekla je on

"Problematična je nagrada za najbolju mušku ulogu jer smatram da je trebalo da je dobiju Kluni ili Bred Pit. Mislim da je previše da Oskara dobije neko ko se prvi put pojavljuje. Oskar za žensku ulogu je dovoljno prokomentarisati onako kako je i sama Meril Strip rekla: “Ne opet ona”. ”The Artist” jeste dobar, ali mislim da su ili“Ponoć u Parizu“ ili “Moneyball” koji je moj favorit sa cijele liste trebalo da dobije Oskara", rekla je Jovanović.

Reditelj Nemanja Bečanović izrazio je svoje nezadovoljstvo uopšte filmskim ostvarenjima za prošlu godinu, a samim tim i izborom za Oskara.

"Nijesam bio iznenađen i znao sam da će 'The Artist' da dobije jer je i bio toliki favorit koji ima slatku malu toplu priču, međutim, ako već neko radi filmove koji su omaž nijemim filmovima, onda postoje drugi autori kao što je Gaj Madin. Svi moji favoriti čak nijesu ni bili nominovani", rekao je Bečanović koji nije iznenađen ni dodjelom Oskara za najbolju mušku i žensku ulogu.

Ceremonija bez izuzetnih filmskih ostvarenja

I za reditelja i kritičara Andra Martinovića ceremonija neće biti upamćena po izuzetnim filmskim ostvarenjima.

"Moglo se pretpostaviti da će najviše nagrada međusobno podijeliti filmovi “The Artist” i “ Hugo” s tim što su prvom pripali oni glavni, uz treći Oskar za rekorderku po broju nominacija Meril Strip. Kada govorimo o filmu 'The Artist' riječ je o filmu koji nije samo posveta umjetnosti pokretnih slika, već prije svega ona holivudska tradicija narativnog filma. Možda se jedino, uslovno rečeno iznenađenje, dogodilo u kategoriji dokumentarnog filma jer se očekivalo da nagrada ode 'Pini'” Vima Vendersa", kazao je Martinović.

On je kazao da "The Artist" nije uspio da postigne ono što su do sada napravila tri filma u istoriji dodjele nagrada, a to je da pokupe svih pet glavnih nagrada. To su ostvarili “Dogodilo se jedne noći”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda” i “Kad jaganjci utihnu”.

Komentarišući lične favorite, Martinović je naglasio da je “poklonik filmova Terensa Malika, s tim što 'Drvo života' vjerovatno nije njegov najbolji film, a bilo je filmova poput 'Drive' ili 'Melanholija'” koji nijesu ni nominovani, a koji su imali svoje mjesto u jednoj ovakvoj godini.

Bonus video: