Kraj Nabokovih: Preminuo Dmitrij, jedini sin slavnog pisca

Postao je svjetski poznat kad je poslije dugih kolebanja odlučio da i pored očevog zavještanja da se rukopis uništi, štampao nedovršeni roman "Laura i njen original"
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 12:05h

Sin jedinac Vladinira Nabokova i Vere Slonim, književni prevodilac i izdavač, Dmitrij, umro je u 78. godini u Švajcarskoj, prenose svjetske agencije.

Dmitrij Nabokov je rođen 10. maja u Berlinu, ostvario je karijeru operskog pjevača, a istovremeno se bavio prevodom djela svoga slavnog oca i izdavao ih.

Postao je svjetski poznat kad je poslije dugih kolebanja odlučio da i pored očevog zavještanja da se rukopis uništi, štampao nedovršeni roman "Laura i njen original" napisan na 50 kataloških listića.

Dmitrij nije poslušao zavjet svoga oca koji je umro 1977. da katološke lsitiće spali, nego ih je objavio u novembru 2009, zatim je rukopis izložio na aukciji, ali nije uspio da ga proda.

Za prevod na italijanski jezik povijesti svoga oca "Čarobnjak" napisane 1939. godine ruskom jeziku, Dmitrij Nabokov je 2011. dobio Međunarodnu književnu nagradu "Rusija – Italija kroz vjekove" koju je ustanovio Fond Borisa Jeljcina za najupješnije prevode ruske književnosti na italijanski jezik.

Ova nagrada se dodjeljuje od 2007. i Dmitrij Nabokov je bio njen peti laureat. Dmitrij Nabokov nema direktnih potomaka.

Bonus video: