Ljubišini dani u Budvi

Program počinje 1. marta u 19 časova, kada će u prostoru Spomen doma S. M. Ljubiša biti otvorena izložba “Ljubišina pisma” autorke dr. Mile Medigović Stefanović
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 10:11h

Povodom obilježavanja 190 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u saradnji sa Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i JUSD “Crvena komuna” Petrovac organizuje svečani program Ljubišini dani.

Prema riječima direktorke JU „Muzeji , galerije i biblioteka“ Biljane Brajović Pajković program počinje 1. marta u 19 časova, kada će u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša u Starom gradu biti otvorena izložba “Ljubišina pisma” autorke dr. Mile Medigović Stefanović.

"Izložbu će otvoriti mr. Božena Jelušić. Radi se izložbi digitalno dizajniranih pisama koje je S. M. Ljubiša pisao Iliji Račeti, ondašnjem budvanskom načelniku i intimnom prijatelju.

Prepiska je trajala u periodu 1870-1874. Pisma, njih 39, se čuvaju u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu. Ovim pismima autorka je dodala i pismo Stefanovog sina Mitra iz Beča (1898) upućeno Karlu Franasoviću, ministru na raspolaganje u Beogradu.

Drugog dana preograma, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” predstaviće svoje najnovije izdanje, odnosno zbornik radova “Paštrovići (jezik i književnost)”

Ovo do sada javnosti nepoznato pismo čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu. Sadržaj pisma odnosi se na Mitrovu bezuspješnu potragu da vrati književnu zaostavštinu koja mu je poslije očeve smrti pripala, a Mitar je ustupio 1888. godine kralju Milanu Obrenoviću", navela je Brajović Pajković i dodala da će izložba trajati narednih mjesec dana.

Prema njenim riječima nakon svečanog otvaranja programa se nastavlja koncertom ženske vokalne grupe “Harmonija” iz Budve u prostoru Moderne galerije.

"Drugog dana preograma, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” predstaviće svoje najnovije izdanje, odnosno zbornik radova “Paštrovići (jezik i književnost)”, koji je izašao iz štampe početkom februara ove godine.

Zbornik obuhvata radove sa istoimenog naučnog skupa koji je organizovan u okviru kulturne i naučne manifestacije U počast Ljubiši, a povodom pedesetogodišnjice postojanja Udruženja.

Rad skupa se odvijao u dva dijela, 5. aprila 2011. u Beogradu i 6. avgusta u Petrovcu. U publikaciju su, osim radova saopštenih na skupu, uvršteni radovi koji se bave istom tematikom i problematikom, kao i naknadno prispjeli radovi.

Polovina radova u Zborniku posvećena je književnom stvaralaštvu Stefana M. Ljubiše. O Zborniku će govoriti: dr. Mila Medigović Stefanović, urednik, mr. Božena Jelušić, Lucija Đurašković i Dušan Medin, sekretar redakcije. Predstavljanje Zbornika biće odžano u Modernoj galeriji u Starom gradu sa početkom u 19 časova", najavila je Brajović Pajković.

Galerija

Bonus video: