Ibar odigrao i izgubio dva meča u istom danu!

“Da nema još kakva utakmica da je usput odigramo, u Kolašinu ili Bijelom Polju”, našalio se jedan od igrača Ibra.
189 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2012. 19:15h

„Ovo je kraj muške odbojke!“, reče jedan od vjernih odbojkaških zaljubljenika po završetku utakmice u u Podgorici između Studentskog centra i Ibra (25:19, 25:16, 25:13).

Utakmicom u sali Medicinske škole, završena je prava farsa, koja je obilježila današnji dan u glavnom gradu Crne Gore – suprotno pravilima odbojkaške igre, rožajski prvoligaš je, naime, odigrao dva meča u istom danu, prvo protiv Budućnosti (25:13, 25:9, 25:4), a onda sa „studentima“!

Prvi meč je počeo u 13 časova, a drugi u 15.30, što znači da su Rožajci između završetka prvog meča i početka zagrijavanja za drugi imali manje od sat vremena za predah?! I tu nije kraj. Dva meča su odigrana u dvije različite sale, pošto su protiv Budućnosti igrali u „Morači“, u kojoj, zbog toga što je na snazi vanredno stanje, nije bilo moguće upaliti svijetlo, pa se igralo po dnevnoj svjetlosti, u, praktično, neregularnim uslovima zbog toga što je vani bilo oblačno.

Uz „blagoslov“ Odbojkaškog saveza Crne Gore, Ibar je, tako, završio rijetko viđenu trodnevnu „turneju po Crnoj Gori“, jer je u petak u Budvi igrao protiv Budvanske rivijere, a u subotu u Baru sa Mornarom. Zbog toga im je danas jedan od duhovitih podgoričkih navijača dao nadimak „Globtroteri iz Rožaja“...

“U dogovoru sa Odbojkaškim savezom, Budućnošću i Studentskim centrom prihvatili smo da dva meča odigramo u istom danu, zbog termina. I mi smo željeli što prije da završimo prvenstvo, vidite kakvo je nevrijeme. Drugo, naša dvorana u Rožajama nema grijanja, zbog toga smo kao domaćini i igrali protiv Budućnosti u Podgorici. Bilo je dosta naporno, ali u ekipi imam većinom momke od po 27-28 godina, koji su iskusni i imaju snage”, kazao je “Vijestima” po završetku utakmice sa Studentskim centrom trener Ibra, Isko Bećović.

Sa meča u "Morači"

Imajući u vidu kvalitet „fenjeraša“, rezultati u sva četiri meča su bili očekivani, pa Ibar nije osvojio nijedan set, uostalom, kao ni tokom čitave sezone, ako se izuzmu dva meča dobijena službenim rezultatom nakon istupanja iz lige nikšićkih klubova Sutjeske i Volej stara.

U posljednje vrijeme u odbojkaškim krugovima poznata kao „Liga bez briga“, zbog mnogih „specifičnosti“ (nema ispadanja, jer ne postoji Druga liga, propozicije takmičenja se mijenjaju tokom sezone, svi klubovi ne igraju obavezno kup takmičenje, dozvoljava se nastup igračima iz inostranstva bez međunarodnog sertifikata, kao što je bio slučaj sa sada već bivšim članom Budvanske rivijere, Kubancem Karmenateom, koji je nastupio u prvom kolu, a onda više nije) dobila je, tako, novu dimenziju - postala „Liga za brigu“. Jer, kako drugačije objasniti apsolutnu neozbiljnost onih koji su zakazali dvije utakmice u istom danu, rizikujući, tako, prije svega zdravlje momaka iz rožajskog prvoligaša, koji je, na sva četiri meča nastupio sa samo sedam igrača, dakle jednom postavom! To nije i ne može biti u interesu odbojke, nikako. Srećom, Rožajci su mečeve završili bez povreda, ali sa velikim umorom, koji, međutim, nije uticao na humor...

“Da nema još kakva utakmica da je usput odigramo, u Kolašinu ili Bijelom Polju”, našalio se jedan od igrača Ibra.

Sa meča u Medicinskoj školi

Dvomeč Ibra u Podgorici predstavlja pravi presedan, i ne može se opravdati ni vanrednom situacijom, niti nevremenom u Crnoj Gori, zbog čega je i došlo do odlaganja mečeva nekoliko mečeva Ibra, iako je OSCG Rožajcima tolerisao, i previše, odlaganje nekoliko mečeva zbog finansijskih problema, i zažmurio više puta na ponašanje ovog kluba.

Kako i zašto se došlo u ovakvu situaciju, pitanje je kojim će u odbojkaškoj organizaciji morati ozbiljno da se pozabave, jer je jasno da se na ovakav način srozava sport, koji je, inače, posljednjih godina doživio veliki pad kvaliteta u Crnoj Gori, barem kada je muška odbojka u pitanju. Ovakvim i sličnim potezima...

Tijanić: Nijesam donio odluku na svoju ruku

Na pitanje zašto je Rožajcima zakazao četiri meča u tri dana, komesar takmičenja OSCG Rajko Tijanić je odgovorio:

“Zbog svega, zbog kalendara, nevremena. Početak plej-ofa smo već jednom pomjerali, više se ne može pomjerati. Kup se ne može pomjerati, ligaški dio se ne može igrati nakon Kupa, nakon kojeg će se igrati plej-of, iako je prvobitno bio planiran da se igra prije finalnog turnira. Zato smo morali Ibru to dozvoliti”, kazao je Tijanić za „Vijesti“.

Da li je Ibar morao baš da igra dva meča u istom danu, što je protivno pravilima?

“Vagali smo, pričali, razgovarali...Ništa nijesam odlučio na svoju ruku, to je tako i gotovo. Smatrali smo da je bolje da se kako-tako da sve završi, čak i ako time na neki način povrijedimo Pravilnik...Normalno, nijesam ja taj koji sam donosi odluke, svi drugi su bili upoznati, donijeli smo odluku da se Ibru to dozvoli, kako bismo završili ligaški dio prvenstva”, dodao je Tijanić.

Galerija

Bonus video: