"Bog masakra" u Crvenoj komuni

“Vrijednost ove izvedbe ponajviše je u uspješnom balansiranju između psihološko- društvene uvjerljivosti i komične stilizacije, čemu je oslonac nenametljiva, ali slojevita i tačna režija Evtimova, te nijansirani i uvjerljivi glumački nastupi, koji likovima, koji su u suštini tipovi, daju izvjesnu složenost i ovaploćuju njihove potencijalne dimenzije
77 pregleda 0 komentar(a)
Bog masakra, Foto: Duško Miljanić
Bog masakra, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 15.05.2018. 10:42h

JU „Grad teatar“ nastavlja sa programom „Grad teatar – Crvena komuna“, koji realizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerije“. Predstava Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja „Bog masakra“ po tekstu Jasmine Reze, a u režiji makedonskog reditelja Siniše Evtimova biće izvedena sjutra u„Crvenoj komuni“, sa početkom u 20 časova.

Nakon premijere u Kraljevskom pozorištu, istaknuto je:

“Glumci Omer Bajramspahić, Jelena Đukić, Marija Labudović i Vule Marković podigli su publiku na noge odigravši poznatu dramu Jasmine Reze. Smatraju da tekst, iako napisan u Francuskoj, važi i za naše podneblje, naročito kada je riječ o mladim generacijama roditelja i njihovom odnosu prema sopstvenoj djeci. Premda je riječ o inostranom tekstu, i crnogorsko društvo može se bez problema uključiti u ovo preispitivanje mentaliteta evropskog građanina, čiji dijalog obilježen širokim osmijehom, istovremeno počinje kvalifikacijom da je dječak bio ‘naoružan’ štapom, a onda i konstatacijom da je unakazio svog druga. Predstavu koja zahtijeva tačnost i ogromnu koncentraciju, glumci su uspjeli sagraditi zahvaljujući prostoru i povjerenju koje im je dao reditelj”.

Kritičarka Maja Mrđenović je u osvrtu na predstavu napisala:

“Vrijednost ove izvedbe ponajviše je u uspješnom balansiranju između psihološko- društvene uvjerljivosti i komične stilizacije, čemu je oslonac nenametljiva, ali slojevita i tačna režija Evtimova, te nijansirani i uvjerljivi glumački nastupi, koji likovima, koji su u suštini tipovi, daju izvjesnu složenost i ovaploćuju njihove potencijalne dimenzije”.

Bonus video: