Kranjec rekordom karijere do prvog zlata

Kranjec je najdužim letom u karijeri u drugoj seriji došao do 408,7 bodova, dok je mladi Velta (217,5 i 234,5) na kraju sakupio tri boda manje što je bilo dovoljno za srebro.
0 komentar(a)
Robert Kranjec, Foto: Reuters
Robert Kranjec, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2012. 19:18h

Svjetski prvak u skijaškim letovima je Slovenac Robert Kranjec. Najboljim skokom u drugoj seriji letaonice u norveškom Vukersundu (244 metra) 30-godišnji Kranjec je došao do najvećeg uspjeha u karijeri, pošto na velikim takmičenjima ima dvije olimpijske bronze, ali u timskim skokovima.

U prvoj seriji Kranjec je bio treći sa 217,5 metara i 211,3 poena, 3,9 manje od Norvežanina Rune Velta. Kranjec je, međutim, najdužim letom u karijeri u drugoj seriji došao do 408,7 bodova, dok je mladi Velta (217,5 i 234,5) na kraju sakupio tri boda manje što je bilo dovoljno za srebro.

Bronzu je prigrabio proslavljeni austrijski veteran, Martin Koh (218 i 243) kojeg je greška pri doskoku koštala sjajnijeg odličja.

Medalja je izmakla Njemcu Zeverinu Frojndu na četvrtom mjestu, i on je veliki tragičar pošto je bio najbolji na dan ranije prekinutom takmičenju. Vjetar u prsa jači od pet metara u sekundi je takmičenje pomjerio za dan, a Velta je i u petak bio ubjedljiv sa najdužim letom, 234 metra.

Zato nije iznenađenje srebro 21 - godišnjeg Velte, iako je prvim podijumom u pojedinačnom nadmetanju došao do svjetskog srebra.

Iznenađenje nije ni najduži let dana, godinu mlađe domaće nade, Andersa Fanemela koji je u prvoj seriji sletio na 244,5 metara, što je za dva metra kraće od rekorda skakonice koji je prošle godine postavio njegov zemljak, Johan Remen Evensen (246,5).

Fanemel je podbacio u drugoj seriji sa svega 179,5 metara je ukupno bio 13. Fanemel je za sada zahvalan samo kao timski skakač jer još nema niti jedan podijum u karijeri.

On će svoju šansu vrebati sjutra u nadmetanjiuma reprezentacija a sa Norveškom je već pobjeđivao ove sezone.

Bonus video: