Majka oboljelog od akutne leukemije: "Moje dijete će biti zdravo"

Kada je prevencija u pitanju, dr Kavarić navodi da je etiologija maligniteta nepoznata, pa je i prevencija gotovo nemoguća
527 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 18:27h

Branislava Marinić iz Kotora suočila se sa možda jednim od najvećih strahova svih roditelja: sa teškom bolešću djeteta.

“Sa tri i po godine moj sin je dobio akutnu leukemiju”, kaže Branislava.

U Crnoj Gori na 150.000 hiljada djece do petnaest godina starosti javi se godišnje od 13 do 15 novih slučajeva malignih oboljenja”, kaže dr Maja Kavarić.

Branislava je sa svojim djetetom prošla mukotrpan put: od uspostavljanja dijagnoze, odlaska u Beograd radi određivanja terapije, jedan dio njen sin je jako teško podnosio, te nastavak liječenja u Crnoj Gori.

“Kada se nađete u takvoj situaciji, najpotrebnije je sačuvati prisebnost”, smatra Branislava.

Emotivno iscrpljujuće

Navodi kako je jako teško prihvatiti da tako malo dijete ima tako tešku bolest, ali, kako ona ističe, kada vam ljekari kažu da je izlječenje moguće, nekako se prihvati.

“Kada gledate svoje dijete koje prolazi kroz razne faze bolesti, sve to jako teško i emotivno iscrpljujuće”, priča ova hrabra žena, napominjući da joj je od velikog značaja podrška cijele porodice. Najgoreg perioda bolesti, kako kaže Branislava, njen sin se i ne sjeća.

“Pamti ga samo po kupovini igračaka i ja se trudim da ga se tako sjeća”, kaže ona.

Njen sin završava liječenje u martu.

Branislava ističe kako treba vjerovati da može doći do potpunog izlječenja.

“Misao 'moje dijete će biti zdravo' je bila moja vodilja”, kaže Branislava.

Ona ističe da liječenje jeste dugotrajno, ali je izlječenje moguće.

Najčešća oboljenja leukemija i limfomi

Nažalost, Branislavin sin nije jedino dijete oboljelo od neke maligne bolesti u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori na 150.000 hiljada djece do petnaest godina starosti javi se godišnje od 13 do 15 novih slučajeva malignih oboljenja”, kaže dr Maja Kavarić.

Dr Kavarić kaže da kada su maligniteti kod djece u pitanju, najčešće se javljaju leukemija i limfomi, a zatim i tumori centralnog nervnog sistema.

Kada je prevencija u pitanju, dr Kavarić navodi da je etiologija maligniteta nepoznata, pa je i prevencija gotovo nemoguća, napominjući da se kod djece najveći broj maligniteta javlja do pete godine

Dr Kavarić ističe da kada su maligne bolesti kod djece u pitanju, liječenje je uspješno.

“Oko 80 odsto djece se smatra izliječenim”, navodi dr Kavarić.

Na pitanje koliko maligne bolesti i liječenje tih bolesti na tako malom uzrastu, mogu da utiču na kvalitet života kasnije, dr Kavarić kaže da poslije liječenja, u najvećem broju slučajeva, djeca imaju potpuno normalan kvalitet života.

“Postoji mali procenat djece koja moraju imati sekvele usljed operativnih zahvata i hemioterapije”, navodi dr Kavarić.

Pridržavaju se njemačkog protokola

O liječenju djece sa malignim bolestima u Crnoj Gori dr Kavarić navodi kako se liječenje tih bolesti sprovodi po jedinstvenom protokolu i ono je koordinirano iz jednog centra u Evropi.

Dr Kavarić ističe da se, kada je leukemija u pitanju, pridržavaju njemačkog protokola.

Navodi kako djeca ovdje mogu dobiti terapiju kao bilo gdje drugo u svijetu.

“Međutim, postoje djeca koja imaju neki teži oblik bolesti. Njihovo liječenje se ipak završava u nekim od svjetskih centara, jer zahtijeva presađivanje koštane srži, a nemaju davaoca”, navodi dr Kavarić. Ističe da je najbitnije da ta djeca budu potpuno zbrinuta i da zdravstveni sistem Crne Gore omogućava kompletno liječenje i najsloženijih slučajeva.

Kada je prevencija u pitanju, dr Kavarić navodi da je etiologija maligniteta nepoznata, pa je i prevencija gotovo nemoguća, napominjući da se kod djece najveći broj maligniteta javlja do pete godine.

Ohrabrenje u Udruženju roditelja

Upitana da posavjetuje roditelje čija djeca imaju neku od malignih bolesti, dr Kavarić kaže da bi im savjetovala da se priključe Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti.

“Kada se saopšti dijagnoza i za nas i za roditelje to bude traumatično. Međutim, kada se susretnu sa drugim roditeljima i djecom, koja su na sredini liječenja ili na kraju ili potpuno izliječena, to na njih djeluje ohrabrujuće”, kaže dr Kavarić.

Galerija

Bonus video: