Privođeni Zagoričani

Hapsili ih specijalci, svi pušteni na slobodu

Zagoričani Nikola Marković (25), Boban Vuksanović (24) i Luka Milić (22) jedini su sa spiska privedenih, kojima je napisana krivična prijava
428 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 22:39h

Podgorička policija pretresla je kuće desetak članova zagoričke bande, zbog sumnje da su povezani sa mnogim nasilnim krivičnim djelima, a neki od njih i sa ljetošnjom serijom paljenja automobila “Vijesti”.

Pretres je počeo u sedam sati ujutro kada je kriminalistička policija uz pomoć pripadnika SAJ-a upala u kuće braće Bobana i Blaža Vuksanovića, Nikole Markovića, Luke Milića, sestara Bojane i Ivone Barjaktarović i još nekoliko osoba.

Svi su nađeni na spavanju, ali su neki od privedenih pokušali da pobjegnu kada su im specijalci sa nalogom zakucali na vrata

Policija se nadala da će akcija biti berićetnija, ali se nakon pompeznog hapšenja to nije dogodilo - u kućama Zagoričana nađena su samo tri pištolja, pa je tako krivična prijava podnijeta protiv trojice samo za krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Pokušali i da bježe...

“Vijestima” je iz policije rečeno da su pripadnici SAJ-a opkolili kuće sa liste tužioca Saše Čađenovića, a potom su inspektori PJ Podgorica sa njim i sudijom za istragu Osnovnog suda u Podgorici Nebojišom Golubovićem obavili pretres.

Svi su nađeni na spavanju, ali su neki od privedenih pokušali da pobjegnu kada su im specijalci sa nalogom zakucali na vrata.

“Niko nije uspio da pobjegne, tako da su svi privedeni u PJ Podgorica”, rečeno je u policiji.

Saslušanje desetak članova bande iz tog podgoričkog naselja trajalo je satima, ali osnovni razlog zbog kojih su privedeni nije potvrđen nakon kriminalističke obrade.

Advokat Božina Banović, koji je u ranijim procesima zastupao Zagoričane, rekao je “Vijestima” da mu je telefonskim putem saopšteno “da bude spreman za dolazak u policiju”.

“Postojale su indicije da prisustvujem na saslušanju u određenim predmetima. Međutim, to se nije desilo jer ni po kojem osnovu nije postojao razlog za neku sumnju”, rekao je advokat Banović.

Sedmoro pušteno jer nema dokaza

U tužilaštvu je Vijestima” rečeno da trojica osumnjičenih, nijesu privedeni u policiju zbog sumnje da imaju bilo kakve sa paljenjem automobila “Vijesti”

Sedmoro privedenih tokom dana pušteno je kući, jer ni nakon pretresa i saslušanja nijesu nađeni dokazi ni za kakva krivična djela, pa ni za paljenje automobila “Vijesti”.

Tužilac Čađenović tokom dana nije bio zadovoljan tim što je policija ponudila protiv uhapšenih , pa je odlučio da se za sada protiv njih ne pokreće krivična istraga.

Pozivajući se na izvore u vrhu policije TV “Vijesti” objavila je popodne da je desetoro privedeno i zbog sumnje da imaju veze sa paljenjema automobila “Vijesti”, ali je iz tužilaštva ubrzo stigla informacija da su trojica zadržana zbog drugih krivičnih djela.

Trojici našli pištolj, municiju i dimne bombe

Zagoričani Nikola Marković (25), Boban Vuksanović (24) i Luka Milić (22) jedini su sa spiska privedenih, kojima je napisana krivična prijava.

Na teret im je stavljeno krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija” jer im je tokom pretresa policija u kućama pronašla pištolj, nešto municije i hemijska sredstva nalik dimnoj bombi.

Automobili “Vijesti” zapaljeni su prošlog ljeta u tri navrata, u razmaku od mjesec i po, na više lokacija u Podgorici

“Uhapšena su tri muškarca zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja. Tužilaštvo nema dokaze da je bilo ko od njih povezan sa paljenjem vozila nezavisnog dnevnika”, rečeno je "Vijestima" u Osnovnom državnom tužilaštvu.

I oni su nakon saslušanja u tužilaštvu pušteni na slobodu.

Zapaljena četiri službena vozila

Automobili “Vijesti” zapaljeni su prošlog ljeta u tri navrata, u razmaku od mjesec i po, na više lokacija u Podgorici.

Serija napada na automobile “Vijesti” počela je u noći između 13. i 14. jula 2011. kada su još nepoznati počinioci, oko 3 sata poslije ponoći, polili benzinom dva službena vozila dnevnika, na parkingu Bulevara revolucije u blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U noći 26. jula dogodio se novi napad - u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije “Vijesti”. I te noći bio je isti način izvršenja, napadač je prednji dio automobila polio benzinom, zapalio i pobjegao.

Nepoznati napadači su 28. avgusta oko 03.58 časova na parkingu kod OŠ “Pavle Rovinski” na Starom Aerodromu zapalili kombi štamparije lista, ali u tom slučaju benzin nije korišten za izazivanje vatre.

Pištoljem na policajca

Boban Vuksanović sa svojim bratom Blažom hapšen je i zbog fizičkog napada na Igora Marovića u podgoričkoj kafani “Sunce”

Vuksanović je tada uhapšen jer je 25. aprila sa dvojicom prijatelja kod Male pijace u Podgorici, došao u sukob sa grupom mladića.

U blizini se zadesio policajac u civilu, koji je pokušao da ih razdvoji i spriječi sukob. Policajac se predstavio i kazao im da se raziđu, a Vuksanović je, navodno, u njegovom pravcu uperio pištolj. Kada je ovaj ponovio da je službenik policije, Vuksanović je pobjegao, ali je nekoliko dana kasnije uhapšen.

Boban Vuksanović sa svojim bratom Blažom hapšen je i zbog fizičkog napada na Igora Marovića u podgoričkoj kafani “Sunce”.

Serija napada na Miša Vešovića

Marković je nakon serije prijava Vešovića protiv njega u medijima optužio supranika da je “policijski špijun”, koji bez razloga blati njegovo ime

Nakon toga Vešović je u strahu prijavio slučaj policiji, jer je taj incident bio samo nastavak serije obračuna između braće Nikole i Nebojše Marković i Vešovića.

Nebojiša Marković je ljetos u strogom centru Podgorice ranio Vešovića, a sedam dana kasnije nepoznata osoba bacila je eksplozivnu napravu u dvorištu Vešovićeve porodične kuće.

Nikola Marković je i prije toga maltretirao Vešovića - prvi put ga je pretukao u Zagoriču, a poslije 15 dana ga je presreo na Vezirovom mostu, kada je iz džipa ka njemu uperio pištolj.

Marković je nakon serije prijava Vešovića protiv njega u medijima optužio supranika da je “policijski špijun”, koji bez razloga blati njegovo ime.

Galerija

Preporučujemo za Vas