Pošta prodaje oko 3.000 knjiga godišnje, knjižare nemaju podatke

Pošta Crne Gore u svojoj ponudi ima knjige od 2007. godine, a cijene se ne razlikuju mnogo od onih u knjižarama
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 10:09h

U poštu idemo kako bismo platili račune, poslali pismo ili dobili novac... Knjige i nisu baš prva asocijacija kada se pomisli na čekanje u redu, lijepljenje markica i ispunjavanje uplatnica.

Pošta Crne Gore, ipak pored “regularnih” usluga nudi i bogat asortiman literature u svojim post-šopovima. Da je interesovanje za kupovinu knjiga u poštama širom zemlje na zavidnom nivou, potvrđuje činjenica o broju prodatih knjiga tokom prošle godine -2.811 knjiga koje su kupili građani.

“U našim post-šopovima, se u prosjeku godišnje proda oko 3.000 knjiga, a tokom 2011. godine, prodato je 2.811 knjiga”, kazala je PR menadžer Pošte Crne Gore, Vesna Goljević - Novović.

Pošta Crne Gore asortiman naslova obogaćuje u dogovoru sa izdavačima, a u toku prošle godine u poštama u Crnoj Gori se moglo kupiti 295 različitih naslova.

“Asortiman knjiga širimo prema dogovoru sa izdavačem, a u skladu sa tržišnim trendovima i našim podacima o prodaji pojedinih naslova. A od pomenutih 295 naslova koji su se mogli pronaći u našim post-šopovima su djela naših i svjetskih klasika, bestseleri, monografije, rječnici, knjige za djecu, popularna psihologija, literatura iz oblasti biznisa”, kazala Goljević - Novović.

Najviše interesovanja za bestselere

I u prodajnim mjestima Pošte Crne Gore najviše interesovanja su kao i u našim knjižarama izazvali bestseleri, ali i poneki klasik.

Pošta Crne Gore asortiman naslova obogaćuje u dogovoru sa izdavačima

“U 2011.godini najprodavaniji naslov u 2011. godini bio je "Ringišpil" Jelene Bačić-Alimpić, potom slijede "Lovac na zmajeve" Haled Haseini, "Zauvek u srcu" Vesne Dedić, knjiga za djecu iz edicije Nauka i zabava "Ko to šuška u šumi" . Među svim ovim bestselerima, u prošloj godini na listi najčitanijih našla su se i djela Iva Andrića “Znakovi pored puta”, “Travnička hronika”, “Na Drini ćuprija”, “Gospođica”, “Jelena, žena koje nema” rekla je Goljević - Novović.

Cijene kao u knjižarama

Pošta Crne Gore u svojoj ponudi ima knjige od 2007. godine, a cijene se ne razlikuju mnogo od onih u knjižarama.

“Cijene knjiga u poštama, tj. post-shopovima, uglavnom su iste kao u Gradskoj knjižari u Podgorici, a neki naslovi su čak i jeftiniji”, kazala je Goljević - Novović.

Za razliku od Pošte, u podgoričkim knjižarama nemaju podatke koliko knjiga prodaju godišnje.

U knjižari “Karver” su rekli da nemaju statistički podatak koliko su knjiga prodali u prošloj godini, ali da je primjetnio da je manji broj u odnosu na prethodne godine. Isto je i sa “Gradskom knjižarom” i “Narodnom knjigom” koje takođe ne vode evidenciju o broju prodatih knjiga.

Galerija

Bonus video: