Bečki valceri i mađarska gracioznost u CNP-u

Repertoar koncerta obuhvatio je petnaest kompozicija koje su već od uvodne Feherpoloneze C.M. Cirera lako i osvojili publiku u CNP-u
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 08:32h

Nastavljajući uspješnu saradnju sa Austrijskom ambasadom, Crnogorski simfonijski orkestar sinoć je pred ispunjenim gledalištem CNP-a nastupio sa programom "Pozdrav iz Austrije II", u tradiciji koncerata sa istaknutim umjetnicima Beča.

Tako je nakon Gintera Pihlera, svojevremeno koncertmajstora Bečke filharmonije koji je noć uoči velikog nevremena sa crnogorskim ansamblom izvodio Rosinija i Mocarta, angažman sa CSO sinoć nastavio Uve Tajmer, prvi čovjek brojnih uglednih bečkih ansambala, od slavnog hora Bečki dječaci do bečkog Simfonijskog orkestra.

Repertoar koncerta obuhvatio je petnaest kompozicija koje su već od uvodne Feherpoloneze C.M. Cirera lako i slušljivo osvojili publiku u CNP-u. Od istog su autora uslijedili valcer Singen, lachen, tanzen, brza (schnell) polka Loslassen, te dva valcera (Delirien i Accelerationen) i dvije polke (Kleiner Anzeiger i Vom Donaustrande) “oca valcera” Johana Strausa starijeg, te “kralja valcera” Johana Strausa mlađeg.

Oduševljeno je publika ispratila i drugi dio koncerta, posvećen operetskim stranicama Franca Lehara i Emeriha Kalmana; elegantnu melodiku opereta i svu gracioznost njihovog ritmičkog sadržaja izrazio je Crnogorski simfonijski orkestar pod Tajmerovim preciznim vođstvom i u koncertnoj gavoti Fatamorgana i valcerima i marševima iz opereta “Bečke gospođe”, Eva” i dr; odličan je bio i gost-koncertmajstor Nandor Sederkenji u solu koncertgavote, nakon čega je uslijedio ciganski folklor u melodijama Leharovog valcera "Ciganska ljubav" (Zigeunerliebe), te Kalmanov čardaš štimung u posljednjem valceru oficijalnog dijela večeri.

Na bis, tradicionalno, biseri iz familije Štraus - Seufergalopp i slavni, tradicionalno iz publike u ritmu praćeni Radecki marš starijeg Štrausa, te, naturlich, Na lijepom plavom Dunavu, kultna partitura kralja valcera koja već decenijama prvog januara svojom magijom čini da se cijeli svijet okreće u ritmu valcera iz Vijene...

Galerija

Bonus video: