Suđenje Antu Ždraleviću odgođeno za 18. april

Optuženi je tražio da se današnji glavni pretres odloži, jer se ne osjeća ni fizički ni psihički spreman da iznese svoju odbranu
208 pregleda 0 komentar(a)
Anto Ždralević privođenje Viši sud, Foto: Savo Prelević
Anto Ždralević privođenje Viši sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2012. 10:28h

Suđenje Antu Z. Ždraleviću, optuženom za svirepo ubistvo tekstopisca i kompozitora Lazara Tripkovića odloženo je za 18. april, jer je optuženi tražio da se današnji glavni pretres odloži, jer se ne osjeća ni fizički ni psihički spreman da iznese svoju odbranu.

Predsjednik vijeća Višeg suda u Podgorici Branka Bošković prihvatila je predlog optuženog, i ujedno izdala naredbu da se obavi neuropsihijatrijsko posmatranje okrivljenog Ždralevića, koje će biti povjereno timu vještaka dr Stanku Miliću, neuropsihijatru, dr Željku Goluboviću, psihijatru i Branki Stepanović-Ilić, psihologu.

Komisija ljekara vještaka će se izjasniti da li je optuženi Ždralević spreman da prati tok pretresa, kao i o duševnom stanju optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Branilac optuženog po službenoj dužnosti advokatica Radmila Ostojić nagovijestila je sudu da će tražiti da se isključi javnost iz glavnog pretresa zbog specifičnosti samog događaja.

Komisija ljekara vještaka će se izjasniti da li je optuženi Ždralević spreman da prati tok pretresa

Sudija je kazala advokatici Ostojić da svoj predlog pismeno podnese, te da će do narednog pretresa odlučiti o njemu.

Nožem žrtvu ubo 59 puta

Prema optužnici, Ždralević je u noći između 26. i 27. avgusta 2011. godine u Ulici Danila Perovića u Nikšiću u kući Tripkovića, na svirep način ubio komšiju Lazara Tripkovića, kojeg odranije poznaje.

Oštećenog je prvo flašom udario u predjelu glave od koga je Tripković pao na ležaj, a potom ga kuhinjskim nožem veličine od 25 do 30 centimetara udarao 59 puta po tijelu. Ždralević je zatim Tripkoviću prerezao vratne žile, a potom ubo u predjelu stomaka i napravio rez do grudnog koša. Nakon toga je iz kuhinje uzeo viljušku za roštilj u obliku trozuba kojom ga je ubo ispod lijevog oka koje je izbacio iz očne duplje, a potom bacio. Zatim je isto pokušao da uradi i sa desnim okom u čemu nije uspio jer je došlo do lomljenja predmetne viljuške pa je njenu dršku zabio u trbušnu duplju, a onda iščupao crijeva i bacio ih po prostoriji nakon čega je prstima koje je prethodno umočio u prerezani vrat oštećenog na zidu iscrtao pentagram i hemijskom olovkom ispisao riječi "nek zna ... Crna Gora šta sam uradio p... hrišćanske doći ću".

Nakon toga je upaljenom plinskom bocom palio glavu, kosu i obrve Tripkoviću, nanoseći mu teške tjelesne povrede u vidu 59 rezno-ubodnih rana usljed čega je oštećeni trpio bolove jakog intenziteta sve do momenta kada je kod njega usljed iskrvavljenja iz rascjepa srca, pluća i trbušnih organa te raskidanih krvnih sudova nastupila smrt, navodi se između ostalog u optužnici.

Bonus video: