Feribot "Sveti Stefan" u Bari donio 300 kg marihuane

Tokom prva dva mjeseca 2012, zbog šverca opojnih supstanci u ovoj luci uhapšeno je osam osoba, a oduzeto sedam vozila
0 komentar(a)
feribot, Foto: Anto Baković
feribot, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.02.2012. 08:43h

Kamion u kojem je pronađeno 300 kilograma marihuane, stigao je u ponedjeljak ujutru u luku Bari feribotom Sveti Stefan, javila je agencija Adkronos.

Marihuana je bila sakrivena u duplom dnu i u krovu kamiona koji je putovao prazan.

Drugi kamion, albanskih tablica, stigao je iz Albanije brodom Adria, a marihuana je bila sakrivena u plastičnim vrećama u kojima su se nalazilo željezo. Uhapšeni vozači dvaju kamiona su makedonske i albanske nacionalnosti.

Luka Bari još jednom se pokazala čvorištem šverca droge, navodi italijanska agencija. Tokom 2011. u luci Bari zaplijenjeno je 1.523 kilograma droge, uhapšeno 25 kurira i oduzeto 16 vozila korišćenih za šverc. Tokom prva dva mjeseca 2012, zbog šverca opojnih supstanci u ovoj luci uhapšeno je osam osoba, a oduzeto sedam vozila.

Luka Bari još jednom se pokazala čvorištem šverca droge, navodi italijanska agencija.

"Zajedno sa zaplijenom 650 kilograma marihuane u subotu, takođe u luci Bari, radi se o ukupno 1.275 kilograma zaplijenjenih za manje od tri dana, prodajne vrijednosti od oko 12 miliona eura", navode italijanski mediji.

Pogrešna adresa

Vijest iz Barija nije izazvala veće odjeke u Baru. Iz menadžmenta AD Barska plovidba rekli su kratko da nijesu adresa za ovu priču, jer je njihov posao da prevoze putnike i robu a ne da ih kontrolišu, “za to su zaduženi drugi državni organi”.

Iz Uprave policije su najavili da će “Vijestima” dostaviti podatke o procedurama kontrole vozila na izlazu iz zemlje.

Šverceri već godinama u kamionima koriste duplo dno i krov da bi od očiju carinika i policije sakrili svoje ilegalne terete.

Prema istim navodima, šverceri već godinama u kamionima koriste duplo dno i krov da bi od očiju carinika i policije sakrili svoje ilegalne terete.

Jedan od najvećih “padova” švercera u Baru kada se radi o skrivanju u duplim krovom u kamionu, zbio se 11. septembra 2004. i to baš na graničnom prelazu u Luci Bar, neposredno pred ulazak kamiona na feribot za Italiju.

Taj šleper sa italijanskim tablicama bio je prazan, a pristigao je na putnički terminal luke pred ukrcaj na feribot italijanske kompanije na liniji za Ankonu.

Taj šleper sa italijanskim tablicama bio je prazan, a pristigao je na putnički terminal luke pred ukrcaj na feribot italijanske kompanije na liniji za Ankonu.

"Vozač, slovenački državljanin, kazao je carinicima da u kamionu nema ništa, međutim, u rutinskoj kontroli dežurnom cariniku u smjeni na terminalu učinio se sumnjiv plafon kamiona. On je nožem zarezao ceradu ispod koje se ukazao dupli krov napravljen od šper-ploče, a kada je otvorena cerada, pronađene su cigarette", priča sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: