Prodaje se Munkov "Krik"

Munkova slika koja datira iz 1895, jedna je od četiri verzije kompozicije "Krik". Ovo je jedina verzija koja je još uvijek u privatnim rukama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 20:36h

Jednu od verzija slavne slike "Krik" Edvarda Munka, koja je u privatnom vlasništvu, Sotbi (Sotheby) će ponuditi na aukciji u Njujorku 2. maja i nada se da će postići cijenu veću od 80 miliona dolara, objavila je danas ova aukcijska kuća.

Vlasnik slike je norveški biznismen Peter Olsen, čiji je otac Tomas bio prijatelj i komšija norveškog slikara simbolizma i preteče ekspresionista.

Sajmon Šou, potpredsjednik i voditelj Sotbijevog odjeljenja za impresioniste i modernu umjetnost u Njujorku smatra da je teško predvidjeti stvarnu cijenu koju bi "Krik" mogao da dostigne jer "se istinske ikone rijetko nađu na tržištu", ali očekuje da bi mogla postići cijenu iznad 80 miliona dolara.

Novcem od prodaje slike Olsen ima namjeru da finansira izgradnju novog muzeja, umjetničkog centra i hotela na svom imanju u Norveškoj.

Edvard Munk (1863-1944) prilikom slikanja "Krika" bio je inspirisan crvenim nebom poslije erupcije vulkana Krakatau u Indoneziji 1883.

"Krik" pripada grupi slika koje je Munk nazvao "Friz života", a u kojoj je istraživao teme života, ljubavi, straha, smrti i melanholije. Kao što je slučaj i sa drugim djelima iz ove serije,

Munk je napravio brojne verzije istog motiva.

U njegovim djelima primjetan je strah od samoće ljudskog bića, kako u gužvi velegrada, tako i pred uznemirujućom veličnom prirode.

Pored "Krika", Munkove poznate slike su i "Tjeskoba", "Na mostu", "Poljubac", "Ples života" i druge.

Bonus video: