Istraživanja

Dijetalna gazirana pića povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Prema istraživanju, kod ljubitelja gaziranih pića rizik od infarkta i moždanog udara je bio 44%, dok kod ostalih ispitanika, koji nisu redovno pili gazirana pića, rizik je bio 22%
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 00:03h

Iako dijetalna gazirana pića mogu pomoći u borbi protiv viška kilograma, osobe koje ih piju svakog dana mogle bi biti izložene većem riziku od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

U okviru istraživanja utvrđeno je da starije osobe koje svaki dan piju dijetalna gazirana pića imaju 44% veće izglede za infarkt, ipak ovo istraživanje nije dokazalo da su ta pića jedina odgovorna za povećanje rizika.

Mogli bi postojati i drugi faktori koji objašnjavaju povećani rizik kod tih ljubitelja gaziranih pića, kaže autorka istraživanja Hana Gardener sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Majamiju. "Ono što smo vidjeli jeste da postoji neka veza. Takve osobe imaju sklonost nezdravijem načinu života", dodala je.

Njen tim utvrdio je da ljubitelji dijetalnih gaziranih napitaka imaju veću tjelesnu težinu i faktore povećanog rizika za srčani udar poput povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti ili povišenih vrijednosti holesterola.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2. 500 stanovnika Njujorka starijih od 69 godina koji su praćeni deset godina. U tom razdoblju njih 591 pretrpjelo je infarkt, moždani udar ili su umrli od drugih karidovaskularnih poremećaja. Među njima je i 31% od 163 osobe koje su pile dijetalna gazirana pića svakog dana.

Dok je kod ljubitelja gaziranih pića rizik od infarkta i moždanog udara bio 44%, kod ostalih ispitanika koji nisu redovno pili gazirana pića rizik je bio 22%.

Preporučujemo za Vas